12 juli 2020

Hans Faber - De Rus (2020)

Misdaadverslaggever in slangenkuil   (Door Peter Kuijt)

Oud-journalist Hans Faber legde in 2016 het fundament voor zijn eerste thriller en rondde het manuscript een jaar later af. Toen kwam 29 september 2017, de dag dat zijn nicht Anne door Michael P. werd vermoord. De thriller was op slag niet belangrijk meer.

Pas vorig jaar haalde hij het manuscript weer van de plank en hij vond een uitgever die het wilde publiceren. De Rus is het eerste deel in een serie rond misdaadjournalist Vince van Zandt.

 De crimereporter van De Stem van Nederland leest in een concurrerende krant dat een Rus levenloos uit de Prinsengracht is gedregd. Kennelijk als gevolg van excessief drankgebruik, maar Van Zandt vindt dat vreemd: de gemiddelde Rus kan namelijk goed tegen drank.
  
De dood van de man intrigeert hem en hij gaat op onderzoek uit. Adviezen van Carla, de healer die hij bezoekt, slaat hij in de wind. Zij waarschuwt hem voor gevaar dat van meerdere kanten komt.
  
Onze journalist belandt in een slangenkuil van smeergeldpraktijken van een energiegigant, stuit op een hitman, een kickbokskampioen, een foute bankier en een even foute yogaleraar.
  
Baantjer meets Stieg Larsson’, zegt de uitgever in een persbericht over het overigens soepel geschreven boek. Goed getroffen zijn de inkijkjes op een krantenredactie, maar sommige personages worden wel als karikaturen neergezet. Iets minder De Cock-achtige taferelen zouden het boek goed hebben gedaan. Iets meer actie à la Larsson (en minder geklets) was op zijn plaats geweest. Hopelijk revancheert Hans Faber zich met de thriller De minister die dit najaar verschijnt.

Hans Faber - De Rus, Uitgeverij The House of Books, 342 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD. 

Geen opmerkingen: