27 juli 2020

Op leeftijd (nieuws, 2020)

Hendrik Groen, maar dan spannend  



BN'ers of BB'ers (Bekende Buitenlanders) hebben vaak een streepje voor als ze een uitgever zoeken voor hun manuscript. Dat overkwam ook tv-presentator Richard Osman, in Groot-Brittanniƫ wereldberoemd door het spelprogramma Pointless. In het geniep schreef hij achttien maanden lang aan een thriller. Toen hij met een manuscript uit de kast kwam, struikelden de uitgevers over elkaar heen. Hij toucheerde vorig jaar een voorschot van ruim 1,2 miljoen euro voor The Thursday Murder Club. In september komt de Nederlandse vertaling uit bij Cargo onder de titel De moordclub (op donderdag).

Het verhaal: In een prettig en rustig bejaardenhuis vormen vier bewoners, Elizabeth, Joyce, Ibrahim en Ron, een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week, op de donderdag, ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord komt 'de moordclub' in actie; het is hun eerste grote zaak. Je kunt het vergelijken met Omanido, het vriendenclubje uit het geheime dagboek van Hendrik Groen, maar dan spannend. 

Tot hun verbazing lijkt de moord alles te maken te hebben met hun eigen verzorgingshuis. De vier vrienden mogen dan wel behoorlijk op leeftijd zijn, ze hebben allemaal meer dan genoeg levenservaring. Maar zijn ze nog in staat om een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat?

De verschijning van Osmans boek gaat in Groot-BrittanniĆ« gepaard met een speciale actie. De uigeverij biedt verzorgingshuizen en buurtcentra aan een eigen boekenclub te beginnen. Met het initiatief wordt geprobeerd eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan, door ze samen te brengen en te laten praten over het boek.  

Het debuut van Richard Osman zal wereldwijd in vertaling verschijnen. Inmiddels zijn ook al de filmrechten verkocht. Het Amerikaanse productiebedrijf Amblin ging ermee aan de haal. Regisseur Ol Parker (Mamma Mia!) gaat de film maken. 

Geen opmerkingen: