26 juli 2020

Oneindig en tijdloos bewustzijn (nieuws, 2020)

Journalist schrijft thriller over paranormale spionage en psychokinetische krachten  



Soms sturen uitegeverijen persberichten rond waarvan je even niet weet wat je ermee aan moet. De aankondiging van uitgeverij A.W. Bruna van de thriller Grid van Nick Cook (verschijningsdatum 25 augustus) is er zo een. Het persbericht bevat enkele passages met daarboven de tekst 'Spoiler alert! Niet zo maar overnemen!' Je krijgt dus een tekst onder ogen die je eigenlijk niet mag lezen. Tja, wat te doen in zulke situaties? We nemen het gewoon over. Verder lezen is dus op eigen risico.

Grid is het thrillerdebuut van de Britse bestsellerauteur, documentairemaker en journalist Nick Cook. Hij schrijft voor onder andere Jane’s Defence Weekly en in zijn boek The Hunt for Zero Point heeft hij verslag gedaan van zijn tien jaar durende onderzoek naar de pogingen die zijn gedaan om antizwaartekracht (een hypothetische kracht die de zwaartekracht opheft) aan te tonen. Voor Discovery Channel maakte hij de documentaire Million Dollar Secret, waarin hij onderzoek doet naar experimentele vliegtuigen die in het grootste geheim door de Amerikaanse luchtmacht werden ontwikkeld en die voor UFO’s werden aangezien. 

In Grid stelt Cook vragen als 'wat als onze geheime diensten allang in staat zijn om onze gedachten af te luisteren, telepathie, remote viewing, helderziendheid en psychokinetische krachten allang door onze overheden worden ingezet, onze toppolitici en legeraanvoerders allang paranormale spionage en paranormale wapens gebruiken en onze wetenschappers allang in staat zijn om met kwantumfysica enorme kwantumcomputers te ontwikkelen die de holosfeer kunnen kraken'? Geen vragen die je snel in 'domestic noir' zult tegenkomen. 

Het verhaal: Elke dag wordt de president van de Verenigde Staten met de dood bedreigd. De Secret Service verzekert hem dat hij geen gevaar loopt, maar hij gelooft hen niet langer. Want keer op keer droomt hij over zijn eigen dood, een nachtmerrie die zo realistisch is dat het lijkt alsof hij gewaarschuwd wordt.

Politiekogel
Josh Cain, lijfarts van president Robert S. Thompson, wordt verzocht om naar een kerk nabij het Witte Huis te komen, waar ex-marinier Duke Gapes dreigt zelfmoord te plegen. De man vertelt hem over een plot om de president te vermoorden en onthult geheimen die hij niet kán weten, voordat een politiekogel een eind maakt aan zijn leven. Het is het begin van een reeks gebeurtenissen die Cain met andere ogen naar de wereld om hem heen doen kijken. Naar wat werkelijk is en wat niet…

Cain komt terecht in de wereld van psychic intelligence. Hij komt erachter dat Duke telepathisch begaafd, helderziend en een remote viewer was, en was overgehaald een geheim systeem met de nieuwste computertechnologie te ontwikkelen om toegang te krijgen tot het veld met kwantumgegevens, de zogenoemde 'holosfeer'. De NSA (National Security Agency) beschouwt dit als niet meer dan een opslagplaats voor data – een middel waarmee ze alles te weten kunnen komen over hun (vrienden en) vijanden.

Hier volgt de passage met de waarschuwing Spoiler alert! 

Derde component
Mystici uit alle culturen en religies kennen de grid, of de matrix al duizenden jaren. Hebreeërs spreken erover in het Gedenkboek, christenen noemen de grid in het Boek des levens, Hindoes kennen het fenomeen als De Akashakroniek.

Recente (her)ontdekkingen door kosmologen en fysici laten zien dat het universum niet slechts bestaat uit materie en energie, zoals Einstein zei, maar uit nog een derde component: informatie. Deze informatie blijft voorgoed bestaan en houdt stand in het weefsel van tijd en ruimte – zoals in De Akashakroniek beschreven staat.

De wetenschap ziet het kwantumvacuüm – het veld dat onder alles wat wij waarnemen als realiteit ligt – als een koude zee van virtuele deeltjes. Mystici kennen het als een domein van universeel, oneindig en tijdloos bewustzijn waaruit de materiële wereld werd gecreëerd en waar het ooit naar zal terugkeren. De holosfeer.

Geen opmerkingen: