21 juli 2020

Order plaatsen (nieuws, 2020)

Thrillerauteur koopt eigen boeken voor plaats in toptien  



De Britse schrijver Mark Dawson heeft 400 exemplaren van zijn eigen thriller The Cleaner gekocht teneinde een plek in de toptien van de bestsellerlijst van de Sunday Times te verkrijgen. Voor een bedrag van 3.600 Britse ponden (bijna 4.000 euro) kwam hij op plek 8 terecht. 


The Cleaner gaat over de voormalige MI6-agent John Milton die in opdracht van de regering mensen kan laten verdwijnen. Maar nu wil de regering zelf van hem af. Het boek verscheen eind juni bij de kleine onafhankelijke uitgever Welbeck. 

In een podcast verklaart Mark Dawson waarom hij tot deze opmerkelijke stap kwam. Volgens het bureau Nielsen, dat het aantal verkochte boeken bijhoudt, stond hij kort geleden nog op plaats 13, net buiten de felbegeerde toptien.

De schrijver kwam op het idee om stapels van zijn boek in de Britse boekhandel te kopen om ze later buiten het Verenigd Koninkrijk weer te verkopen. Hij peilde de interesse bij zijn fans in de VS. Van hen lieten zo'n 400 mensen weten dat zij zijn boek wilden kopen als hij zelf eerst de exemplaren zou voorschieten.  

Op social media hebben diverse schrijvers hun ongenoegen geuit over Dawsons strategie. Thrillerschrijver Clare Mackintosh noemde de actie 'onoprecht' en hekelde Dawson die op Twitter zijn toptien-positie vierde, zonder erbij te vertellen dat hij de boeken zelf had gekocht. Dawson reageerde met het argument dat hij slechts een order vervulde. 

Bron: The Guardian 


Geen opmerkingen: