24 juni 2020

Bulgaren in de kantine (nieuws, 2020)

Oud-milieuminister schrijft spannende voetbalroman 


Voormalig minister Pieter Winsemius schreef eerder boeken over Johan Cruijff en het leiderschap en creativiteit in groepsverband. Bij de start van komend voetbalseizoen debuteert de 78-jarige schrijver als romancier. Met Het derde schrijft hij een volgens uitgeverij Podium 'herkenbare, spannende en vermakelijke roman over voetbal, matchfixing, eenzaamheid en vriendschap'.


Na het overlijden van zijn vrouw en het emigreren van zijn zoon blijft Thijs alleen achter met zijn hond Belle. Om zijn gedachten af te leiden wordt hij coach van het derde elftal; een hechte eenheid waarin afkomst geen rol speelt. Dit typisch Hollandse vriendenelftal zal voor velen herkenbaar zijn, of het nu gaat om de grappen in de kleedkamer, de perikelen in het bestuur of de kantine, waar ‘de derde helft’ – de borrel na de wedstrijd – plaatsvindt.


Het derde wordt ondertussen steeds fanatieker en gaat gebruikmaken van wedstrijdanalyses. Wanneer de spelers merken dat er iets niet in de haak is met het eerste elftal en er steeds meer Bulgaren in de kantine verschijnen, verdiepen ze zich ook in het spel van het eerste, wat tot gevaarlijke ontdekkingen leidt.
Pieter Winsemius (1942) is voormalig minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Daarnaast was hij lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Winsemius publiceerde verschillende boeken, waaronder de bestsellers Je hoeft niet gek te zijn om wereldkampioen te worden, maar het helpt wel en Je gaat het pas zien als je het doorhebt, waarvan meer dan 200.000 exemplaren werden verkocht.

Geen opmerkingen: