'Dood' is bij King een rekbaar begrip
(Door Hans Knegtmans)
Stel dat de lezer niets van Stephen King af weet en de verhalenbundel Als het bloedt begint met het titelverhaal. Dan zal hij waarschijnlijk denken dat hij per ongeluk een jongensboek heeft aangeschaft. Hoofdpersoon Craig zit op de lagere school van een gehucht in de staat Maine. Hij krijgt een bijbaantje aangeboden als parttime voorlezer in de kerk (daar is hij goed in).
Zijn steenrijke opdrachtgever, meneer Harrigan, is in een lang vervlogen tijdperk onfatsoenlijk rijk geworden zonder enige kennis van IT-verworvenheden. Dat is in deze branche niet gebruikelijk, maar nu kunnen leerling en docent profiteren van elkaars kennis, en wanneer Harrigan de clou van het beleggen ontdekt, is er geen houden meer aan. Harrigan is dan wel een relict uit vroeger tijden, achterlijk is hij allerminst.
Hun relatie intensiveert wanneer Harrigan hem aanbiedt de met een kraslot gewonnen hoofdprijs van wel 300 dollar voor hem te beleggen. Helaas komt reeds na 40 pagina's Harrigan om het leven. Hoewel: 'dood' is bij Stephen King een rekbaar begrip, en zo blijven de personages die Craig met Harrigans iPhone in het graf heeft achtergelaten met elkaar in gesprek, als daar een goede aanleiding voor is. En die is er bij herhaling.
Op de middelbare school krijgt Craig het aan de stok met een notoire pestkop. Hij slaat hem zelfs tegen de vlakte. Een dag later is de pester dood. Zelfmoord. Craig neemt aan dat hij schuld heeft aan het incident, al benadrukken mensen die het goed met hem voor hebben de kracht van het 'magisch denken'.
Is dat 'korte verhaal' dan nooit afgelopen? Jawel, bijna. Eerst wordt ons nog uitgelegd dat de charmante lerares op wie hij heel lang geleden een blauwe maandag verliefd is geweest, samen met haar huidige vrijer op de motor is doodgereden. En dat de dader met opzet heeft gehandeld. Zo zie je maar ...
Ja, wat eigenlijk?
Afronden is niet Kings specialiteit, en De telefoon van meneer Harrigan is daar een sprekend voorbeeld van. In de andere vier verhalen maakt de auteur het minder bont. Aldus geeft de bundel een rake demonstratie van de sterke en zwakkere kanten van Kings veelzijdigheid.
Stephen King - Als het bloedt. Uitgeverij Boekerij, 416 pag.
Deze recensie, met toestemming van de auteur hier geplaatst, verscheen eerder in Het Parool.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten