29 juni 2020

Elementaire deeltjes (nieuws, 2020)


Netflix voor de rechter om film over Sherlock Holmes' zus 
 



De stichting die de nalatenschap van Arthur Conan Doyle beheert, sleept streamingsdienst Netflix voor de rechter. Aanleiding is de film Enola Holmes, over de zus van de beroemde speurder Sherlock Holmes.

In de film speelt Millie Bobby Brown de titelrol. Enola Holmes is een bewerking van de boekenserie van Nancy Springer. In deze YA-reeks zijn inmiddels zes boeken verschenen. Enola Holmes is het veertienjarige zusje van Sherlock, die twintig jaar ouder is. Volgens de nazaten van Arthur Conan Doyle maken de boeken van Springer auteursrechtelijk gezien inbreuk op zes boeken van hem.

Zes jaar geleden verloor de Conan Doyle-familie de rechten op het overgrote deel van het werk van de beroemde schrijver. Een rechter oordeelde toen dat elk Holmes-verhaal dat geschreven was vóór 1923 tot het publieke domein behoort.

Nu claimt de familie dat in Enola Holmes elementen zitten van de laatste tien verhalen over Sherlock Holmes die tussen 1923 en 1927 werden gescherven. Er is een dagvaarding uitgegaan naar onder andere de streamingsdienst, uitgeverij Penguin Random House en regisseur Harry Bradbeer. Volgens de dagvaarding bevat Enola Holmes 'de menselijke verbinding en empathie', die door Sherlock Holmes werden tentoongespreid in zijn laatste verhalen.

Bron: Independent

Geen opmerkingen: