09 april 2016

The Beast of Birkenshaw (nieuws, 2016)

DENISE MINA SCHRIJFT THRILLER OVER SERIEMOORDENAAR PETER MANUEL

De Schotse thrillerschrijfster Denise Mina komt volgend jaar met een thriller over de serial killer Peter Manuel. Deze crimineel zaaide dood en verderf in de jaren vijftig in de omgeving van Glasgow.


De thriller van Denise Mina, The Long Drop, wordt in maart 2017 op de markt gebracht door haar nieuwe uitgeverij Harvill Secker, die een jaar later ook een nieuwe misdaadroman van haar, de eerste in een nieuwe reeks, zal uitbrengen.The Long Drop wordt omschreven als 'een atmosferische literaire thriller' over de seriemoordenaar Peter Manuel, die uiteindelijk werd berecht en als een van de laatste gevangenen in Schotland ter dood werd gebracht. Mina beschrijft onder meer 'een buitengewoon verontrustende nacht' die de moordenaar doorbrengt met de echtgenoot en de vader van twee van zijn slachtoffers.

Peter Thomas Anthony Manuel (1927) was een in de VS geboren Schot, die werd veroordeeld voor de moord op zeven mensen in het zuiden van Schotland in de periode van 1956 tot januari 1958. Aangenomen wordt dat Manuel, die van de pers de bijnaam The Beast of Birkenshaw kreeg, naast deze zeven nog twee anderen heeft omgebracht.

Manuel werd onder meer veroordeeld wegens de moord op Marion Watt (45), haar dochter Vivienne (17) en zus/tante Margaret Brown (41). De drie werden in hun huis in Glasgow doodgeschoten. Manuels andere slachtoffers waren Peter (45), Doris (42) en Michael Smart (10). Ook deze drie werden in hun huis doodgeschoten. Na de moord verbleef Manuel nog een week in de woning, waar hij zich te goed deed aan maaltijden en de huiskat te eten gat en er vervolgens met de auto van de familie Smart er vandoor ging. Hij gaf zelfs nog een lift aan een politieman die een vermissingszaak onderzocht. De seriemoordenaar werd uiteindelijk gearresteerd en veroordeeld tot de strop. Hij werd op 11 juli 1958 opgehangen in de gevangenis van Glasgow.

Denise Mina publiceerde haar eerste boek, Garnethill, in 1988 waarmee ze meteen de John Creasy Dagger voor beste debuut won. Sindsdien publiceerde ze twaalf misdaadromans, schreef ze toneelstukken en een stripbewerking van Stieg Larssons The Girl With a Dragon Tattoo. Het is niet bekend of haar nieuwe thriller in Nederlandse vertaling zal verschijnen.

(Bron: Hebban.nl)

Geen opmerkingen: