22 april 2016

Ritme (nieuws, 2016)

'NIEUW MILLENNIUM-DEEL MEER IN RAYMOND CHANDLER-STIJL'

De Zweedse schrijver David Lagercrantz, die met succes de Millennium-serie van wijlen Stieg Larsson voortzet, heeft aangekondigd dat het vijfde deel in de reeks in een andere stijl wordt geschreven. Iets meer zoals Raymond Chandler deed of Lagercrantz zelf in zijn biografie van voetballer Zlatan Ibrahimovic.

Stieg Larsson was bij leven en welzijn van plan om tien delen van zijn Millennium-thrillerreeks te schrijven. Maar de Zweedse journalist stierf in 2004 onverwacht aan een hartaanval. Hij had toen net het derde deel van zijn reeks voltooid. Het wereldwijde succes van zijn boeken heeft hij niet kunnen meemaken.

Het vierde deel in de serie, Wat ons niet zal doden, werd geschreven door misdaadjournalist David Lagercrantz. Hij baseerde zich op de karakters, met name Lisbeth Salander, die Larsson had gecreƫerd.

Lagercrantz (53) zei in een interview met de Zweedse krant DN dat Wat ons niet zal doden nogal lange passages bevatte over onder andere zwarte gaten. De nieuwe thriller die in het voorjaar van 2017 uitkomt en in 56 landen wordt gepubliceerd, zal minder 'technisch' zijn en een meer directe, bondige stijl hebben, zoals Raymond Chandler die hanteerde. Lagercrantz zei dat deze stijl hem wel met problemen opzadelde. 'Het is veel moeilijker om hard-boiled fictie te schrijven dan ik dacht. Goede hard-boiled proza vereist ritme. Je moet met zinnen variƫren, ook al zijn ze kort. Ik zal meer schrijven als Chandler of zoals ik deed in de biografie van Zlatan Ibrahimovic, de voetballer die bekend staat om zijn (zelf)spot.'

De eerste drie Millennium-thrillers verkochten wereldwijd 80 miljoen exemplaren. Van Lagercrantz' thriller werden 3,5 miljoen exemplaren afgezet. De publicatie van het zesde boek is in 2019.

(Bron: Hebban.nl)

Geen opmerkingen: