09 april 2016

Wat als (nieuws, 2016)

ASPE SCHETST IN IMPORT RISICO'S VAN MIGRANTENSTROOM

Zat schrijfster Sterre Carron al akelig dicht bij de actualiteit met haar thriller 'Indra' waarin een aanslag op luchthaven Zaventem voorkomt, haar Vlaamse bestsellercollega Pieter Aspe schuwt evenmin realistische scenario's. In zijn nieuwste thriller schrijft hij over een mol met kwade bedoelingen die zich ophoudt in de stroom vluchtelingen.|

Hij wil het nog maar eens gezegd hebben: Pieter Aspe veroordeelt alle vormen van geweld. Hij is verbolgen over de recente aanslagen die dichter bij (Zaventem, Brussel) en verder weg van huis werden gepleegd. De beelden en de berichtgeving van die gebeurtenissen achtervolgden hem tot in zijn schrijfkamer, laat hij via zijn uitgeverij weten.

Dat hij terreur verafschuwt, betekent niet dat het thema buiten zijn fictie blijft. In zijn thriller Het oor van Malchus (2015) confronteerde hij zijn protagonist commissaris Van In al met een vorm van terreur die we (nog) niet kenden: katholiek extremisme. In zijn nieuwe thriller Import stijgt de terreurdreiging volgens zijn uitgever 'ongenadig naar code rood'.

Net zoals in Het oor van Malchus bedient Pieter Aspe zich in Import van het ‘wat als’-principe: wat als er tussen de massa’s vluchtelingen die in België aankomen een mol zit, met alleen maar slechte bedoelingen? Import wordt op 22 april officieel gelanceerd. Op die dag wordt ook het startsein gegeven voor de tweede editie van de Aspe Award 2016, een schrijfwedstrijd voor nog niet gepubliceerde auteurs van korte misdaadverhalen.

Het concept voor de Aspe Award 2016 blijft hetzelfde: aan de deelnemers wordt gevraagd om een verhaal van 1700 woorden te schrijven; exact het aantal woorden dat Pieter Aspe elke dag schrijft. Het verhaal moet beginnen met de volgende zin: 'Waarmee kan ik u van dienst zijn, mevrouw?'

De verhalen van de drie beste deelnemers worden afgedrukt in een speciale uitgave van het blad Aspe NV dat dit najaar wordt verspreid. Daarnaast ontvangt de eerste laureaat een cheque ter waarde van 1.500 euro, de tweede de volledige backlist van Pieter Aspe en de derde één jaar lang gratis het Belgische bier Omer in huis. Vorig jaar won Amber Cavens (21) uit Wingene de allereerste Aspe Award.

Voor meer informatie over de Aspe Award klik hier.


(Bron: Hebban.nl, auteursfoto: Jurgen Rogiers)

Geen opmerkingen: