22 april 2016

Onder de groene weilanden (nieuws, 2016)

VOORLAATSTE THRILLER RUTH RENDELL VERSCHIJNT DEZE ZOMER

Toen Ruth Rendell in mei vorig jaar op 85-jarige leeftijd overleed, waren enkele van haar boeken nog niet in het Nederlands verschenen. Uitgeverij A.W. Bruna is nu bezig met een inhaalslag en brengt deze zomer de vertaling van The Girl Next Door op de markt.

The Girl Next Door is de voorlaatste thriller van Ruth Rendell en de laatste die zij in haar leven gepubliceerd heeft zien worden. Voordat Rendell in januari 2015 door een beroerte werd getroffen had ze net het manuscript van haar laatste misdaadroman Dark Corners voltooid. Die kwam vorig najaar in Engeland uit.

The Girl Next Door verschijnt als Het buurmeisje op 7 juni bij uitgeverij A.W. Bruna in Nederlandse vertaling. Het is Rendells negenentwintigste standalone thriller. In de Inspector Wexford-serie verschenen 24 misdaadromans en onder het pseudoniem Barbara Vine schreef Rendell ook nog ruim een dozijn thrillers.

Het buurmeisje grijpt terug naar de dagen voordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. In de aanloop naar de oorlog werd onder de groene weilanden van Loughton in Essex een netwerk van tunnels gegraven. Een groep kinderen ontdekt die en maakt er hun geheime speelplek van.

Zeventig jaar later is de wereld veranderd. Ontwikkelaars hebben het groene landschap voorgoed veranderd. Vrienden uit het verleden zijn getrouwd, gestorven, verhuisd of verdwenen. Bij de bouw van een nieuw huis wordt een vreselijke ontdekking gedaan, een geheim dat tientallen jaren geleden begraven is. Een overbelaste politie-inspecteur, die zijn handen meer dan vol heeft aan misdaden in het heden, moet nu een mogelijke moordzaak gaan onderzoeken.

Ruth Rendell (1930-2015) schreef haar eerste boek in 1964. Wereldwijd werd ze beschouwd als de ‘koningin van de misdaadliteratuur’. Onder het pseudoniem Barbara Vine schreef ze vooral psychologische thrillers. Naast haar schrijfcarrière had Rendell ook een politieke functie: sinds 1997 had ze de titel barones, en een zetel in het Britse Hogerhuis.

(Bron: Hebban.nl)

Geen opmerkingen: