15 april 2016

Stijlvolle crimineel (nieuws, 2016)

DRUGSBAAS DIE AUTEUR WERD OVERLEDEN

Howard Marks, de drugssmokkelaar die thrillerauteur werd, is afgelopen zondag op 70-jarige leeftijd overleden. Marks liet vorig jaar weten dat bij hem darmkanker was vastgesteld. Hij werd in 1990 in de Verenigde Staten veroordeeld wegens de smokkel van cannabis. Hij schreef daarover in de autobiografie 'Mr. Nice', die een bestseller werd.

Zijn carrière als drugssmokkelaar begon in de jaren zeventig in nadat Howard Marks (1945) zijn studie natuurkunde aan Oxford University met succes had afgerond. In 1988 leidde een operatie van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA tot zijn arrestatie in Spanje en uitlevering aan de VS. Hij kreeg 25 jaar gevangenisstraf maar mocht wegens goed gedrag in 1995 de gevangenis verlaten. Marks werd gezien als de ‘meest stijlvolle en aardigste crimineel ooit’.

In 1996 tekende hij zijn levensverhaal op in zijn bestseller Mr. Nice (1996), die eind 2010 werd verfilmd met in de hoofdrollen Rhys Ifans en Chloë Sevigny. Daarnaast vergaarde hij bekendheid met zijn spectaculaire live-voordrachten over zijn turbulente leven, zijn populaire website en zijn bedrijfje in cannabiszaad, de Mr. Nice Seed Bank.

Marks schreef daarna nog enkele thrillers, waaronder Sympathy for the devil (in 2010 in Nederlandse vertaling verschenen als Dansen met de duivel) en The score (2013) met detective Catrin Price in de hoofdrol.

(Bron: Hebban.nl)

Geen opmerkingen: