05 november 2022

Evil Office (nieuws, 2022)

Psychopaat wordt president in nieuwe thriller van James Patterson




Wat als er iemand president van de Verenigde Staten zou worden die net zo'n psychopaat is als Donald Trump maar tegelijkertijd ook competent is? Dat is de vraag die James Patterson stelt in zijn nieuwe thriller Terugslag, die op 24 november bij uitgeverij Cargo verschijnt.

Thrillerauteur Stephen King is een uitgesproken tegenstander van Donald Trump en dat steekt hij niet onder stoelen of banken, vooral niet op Elon Musks Twitter. Maar collega James Patterson is niet zo fel van de tongriem gesneden. Gedurende de ambtstermijn van de vorige president heeft Patterson hooguit wat uitspraken gedaan waarin zijn teleurstelling doorklonk. Zelfs in zijn twee thrillers die hij met oud-president Bill Clinton schreef, ontbrak het aan stevige kritiek. 

Die houding legde Patterson geen windeieren. Sterker nog, de thrillerauteur kreeg in 2019 de National Humanities Medal, de enige onderscheiding die Trump aan een auteur toekende tijdens zijn ambtstermijn. 

Bij een psychopaat in de Oval Office zal menigeen ongetwijfeld denken aan Donald Trump. Maar hoofdrolspeler Keegan Barret, oud-CIA-directeur, heeft meer in zijn mars. Hij is president van Amerika geworden vanwege zijn succes als directeur van de CIA.

Maar zes maanden na zijn eerste termijn bedenkt hij een machtsgreep met dodelijke gevolgen.

Barrett geeft special agents Liam Grey en Noa Himel het bevel om zijn plan uit te voeren, maar het is onzeker waar hun loyaliteit ligt. De CIA volgt normaliter de orders van de president, maar ze hebben gezworen de Amerikaanse grondwet te verdedigen tegen alle vijanden, zowel internationaal als nationaal.

Wanneer de dreiging rechtstreeks vanuit het Oval Office komt, lijkt dit het begin van het einde.

James Patterson (1947) is de succesvolste hedendaagse thrillerauteur ter wereld. Van zijn boeken zijn meer dan 300 miljoen exemplaren verkocht. Hij schreef de zeer succesvolle thrillerreeksen Alex Cross en The Women’s Murder Club. Een groot aantal van zijn boeken schreef hij samen met coauteurs, onder wie Michael Ledwidge, Maxine Paetro en J.D. Barker. Daarnaast schreef hij twee boeken samen met Bill Clinton en ook een thriller met Dolly Parton. James Patterson woont en werkt in Florida.

Geen opmerkingen: