22 december 2021

Kunst onder kunst (nieuws, 2021)


Italianen vechten om meesterstuk 
 Zo aan het eind van het jaar weet uitgeverij A.W. Bruna het zeker: Een meesterstuk van Peter Römer is de meest actuele thriller van 2021. Want waarover auteur schrijft was hot news dit jaar.

En ook het boek zelf is hot news, stelt de uitgever in een persbericht. Want genomineerd voor de Thrillzone Award 2021 en de onderhandelingen voor bewerking van de thriller zijn in een vergevorderd stadium. En niet te vergeten: Italiaanse uitgevers hebben elkaar de tent uitgevochten om vertaalrechten. Uitgeverij Piemme sloeg haar concurrenten knockout. 

Wat speelt er zich allemaal af in de kunstwereld waar wij geen weet van hebben? Na het lezen van Peter Römers thriller Een meesterstuk staat één ding vast: een bezoek aan het Rijksmuseum zal nooit meer hetzelfde zijn. Zegt de uitgever.

Het afgelopen jaar verscheen er veel in het nieuws rondom kunst: het onderzoek naar De Nachtwacht, de recente ontdekking van wijzigingen die Rembrandt zelf heeft aangebracht, het tv-programma Het geheim van de Meester waarin De Nachtwacht werd gereconstrueerd en de aankoop van het Rembrandt-schilderij De Vaandeldrager (in deze coronatijd waarin cultuur in het verdomhoekje zit).

Veel van de schilderijen die in het museum hangen bevatten meer afbeeldingen dan je op het eerste gezicht kunt zien. Er schuilen kunstwerken onder de kunstwerken. In tijden dat kunst minder heilig was werden er geregeld doeken versneden en hergebruikt of domweg overgeschilderd. Ook door meesters als Rembrandt en Van Gogh. Met moderne technologie kan worden ontdekt wat er onder eeuwenoude schilderijen verborgen zit. Maar het is niet altijd in ieders belang dat dat bekend wordt...

Met dit gegeven heeft Römer een internationale actiethriller geschreven die zich afspeelt in Amsterdam, Den Haag, Sint-Petersburg, Genève en Parijs. Wie na lezing van Een meesterstuk nog niet verzadigd is, kan uitkijken naar een vervolg dat in 2023 zal verschijnen.

Peter Römer is acteur, regisseur en schrijver. Hij bedacht en produceerde de populaire tv-serie Baantjer en zette na het overlijden van de auteur de succesvolle boekenserie over rechercheur De Cock van bureau Warmoesstraat voort. 

Geen opmerkingen: