08 juli 2021

Wordt verwacht 493 (nieuws, 2021)

De spionerende kapper  



Oorspronkelijk voorzien voor publicatie in april, maar in september van dit jaar gaat het er toch van komen: de publicatie van de nieuwe thriller van de Vlaamse oud-journalist Johan Op de Beeck. De staatsvijand, die bij uitgeverij Horizon (een imprint van Overamstel Uitgevers) is een onvervalste spionageroman. 

De staatsvijand
is het vervolg op het vuistdikke Het complot van Laken uit 2019. Dat verhaal speelde zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de Beecks nieuwe thriller start in 1956. De Koude Oorlog tussen Oost en West woedt in dat jaar in alle hevigheid.

Staatsveiligheid, de Belgische geheime dienst, vreest dat iemand uit de hoogste kringen van het land geheime informatie lekt aan de Russische geheime dienst KGB en doet een beroep op Jef Van Hooff. Lezers van Het complot van Laken kennen dit personage. Deze kapper uit Mechelen spioneerde tijdens de Tweede Wereldoorlog in bezet Belgiƫ voor de Britse geheime dienst.

Jef Van Hooff moet het lek opsporen. Door deze gevaarlijke missie raakt hij tussen twee vuren, want als spion is hij jager maar ook opgejaagd wild.

Johan Op de Beeck (1957) is geschiedkundig auteur en was voorheen journalist en hoofdredacteur van diverse media. Hij schreef vijf boeken over het napoleontisch tijdperk: Napoleons nachtmerrie (2012), Waterloo (2013), de tweedelige biografie Napoleon (2014) en Het hart van Napoleon (2016). Ook Het verlies van Belgiƫ (2015) en De Zonnekoning (2018) waren succesvol.

Geen opmerkingen: