09 juli 2021

Literaire stijlvormen (nieuws, 2021)

In de voetsporen van Montalbano en Brunetti




Een beetje thrillerfan kent commissaris Montalbano, geesteskind van de in 2019 overleden Andrea Camilleri, en zijn vakgenoot Brunetti, in het leven geroepen door Donna Leon. De twee Italiaanse speurders krijgen nu versterking van commissaris Gelsomino, een creatie van de Italiaanse fotograaf en schrijver Marco Lugli.

Het is vertaler Nico Boots die De Spanningsblog op de hoogte stelde van het bestaan van commissaris Gelsomino. Boots, die in  Italië woont en van thrillers houdt, is uit liefhebberij begonnen met het vertalen van de boeken van Marco Lugli. Pas geleden is zijn Nederlandse vertaling verschenen van Nel tuo sangue, oftewel In jouw bloed (uitgeverij I Due Padroni).  

Het verhaal speelt zich af in 2015 in het zuiden van de Italiaanse regio Apulië. De commissaris doet onderzoek naar een serie moorden. Het eerste slachtoffer is Valentina Medici van wie de polsen zijn doorgesneden. Voor Paolo Bernini, haar man, is het de tweede keer dat hem dit overkomt. Zijn eerste
vrouw, Francesca Quarta, was tien jaar eerder op dezelfde wijze vermoord. De dader is nooit gevonden.

Gelsomino komt te weten dat Bernini, Quarta en Medici op de middelbare school literaire stijlvormen bestudeerden die bij de lezer angst opwekken. Zij brachten hun bevindingen in de praktijk tijdens performances waarbij de deelnemers op symbolische wijze de polsen werden doorgesneden.

Gelsomino ontdekt dat een van de bezoekers van die performances, in 1994 een jonge vrouw in haar huis heeft overvallen en de halsslagader heeft doorgesneden. De dader claimde dat hij geïnspireerd was door de geschriften en optredens van de groep vrienden. Geschrokken ontbindt de groep zich  meteen. Tien jaar later sterft Francesca en weer tien jaar later Valentina.

De moorden lijken geïnspireerd te zijn door de geschriften van de groep vrienden maar is dat wel zo? Spelen andere motieven zoals wraak geen rol? En wie wil dan wraak nemen en waarvoor? Deze link met het verleden is het spoor van waaruit het onderzoek van de commissaris begint.

Marco Lugli is een fotograaf en schrijver uit Emilia Romagna die sinds een aantal jaren woont en werkt in Morciano di Leuca in de landstreek Salento in het zuiden van Apulië. Zijn eerste roman L’Uomo Tatuato schreef hij in 2005. Zijn tweede roman L’Ultimo Tatuaggio verscheen in 2012. In 2015
schreef hij zijn eerste thriller Nel Tuo Sangue over commissaris Gelsomino. Met Nel Tuo Sangue had hij behoorlijk succes (het is ook verkrijgbaar in een Engelse vertaling) en in 2017 verscheen een vervolg: Ego Me Absolvo. In 2020 kwam het derde boek uit, getiteld La Madre, dat finalist was in de Amazon Storyteller 2020 wedstrijd. In 2019 verscheen een zelfstandige roman getiteld Le Comete, een liefdesverhaal dat zich ook afspeelt in de Salento. Momenteel werkt Marco Lugli aan het vierde deel over commissaris Gelsomino.

Geen opmerkingen: