17 februari 2020

Koninklijke wichten (nieuws, 2020)

Breaking news! Arie Storm vertaalt thriller 'Pulp is het en pulp blijft het.' Dat is een gevleugelde uitspraak van recensent, schrijver en vertaler Arie Storm. Hij liet zich weliswaar uit over de Nederlandse misdaadliteratuur, maar de criticus is verder nooit betrapt op een uiting van innige liefde voor het thrillergenre. Maar, het kan verkeren, want Storm is de vertaler van het nieuwste boek van Benjamin Black, de Ierse misdaadschrijver.

Op 25 februari dropt uitgeverij Querido de Nederlandse vertaling van The Secret Guests van Benjamin Black op de markt. Onder de titel De geheime gasten vertelt Black een verhaal over de Britse geheime dienst MI5.

Terwijl Londen nachtelijke Duitse bombardementen moet zien te doorstaan, neemt de Britse geheime dienst de Engelse prinsessen Elizabeth en Margaret onder zijn hoede; de meisjes worden in veiligheid gebracht in een oud landhuis in Ierland.

Intussen is Celia Nashe opgetogen wanneer ze eindelijk wordt overgeplaatst naar MI5. Maar wat ze zich ook had voorgesteld van haar bijdrage aan de oorlogsinspanningen, niet dit: kindermeisje spelen voor de twee verwende koninklijke wichten.

Haar opdracht blijkt algauw veel spannender te zijn. De plaatselijke bevolking vraagt zich af wie de meisjes die onder haar hoede vallen precies zijn. En wanneer er opeens een lijk ligt bij het toegangshek van het landhuis, moet alles in het werk worden gesteld om de waarheid te achterhalen én moet ze voorkomen dat het een en ander in de openbaarheid komt.

Volgens de uitgeverij heeft Benjamin Black goede redenen om aan te nemen dat de prinsessen zich inderdaad in Ierland bevonden gedurende de Duitse bombardementen. Querido noemt De geheime gasten 'een roman die even fascinerend als spannend is'.

Benjamin Black is het pseudoniem van John Banville, een van de grootste Ierse literaire schrijvers. Zijn werk werd onder meer bekroond met de Man Booker Prize, de Guardian Fiction Prize en de Irish Book Award. Black is ook de schrijver van de bestsellerreeks over rechercheur Quirke, in de traditie van Georges Simenon en Raymond Chandler, die werd verfilmd door de BBC. Hij woont in Dublin. Eerder schreef hij Praagse nachten, volgens NRC Handelsblad 'een vermakelijke historische thriller en schelmenroman'.

Geen opmerkingen: