16 februari 2016

Stelletjes (nieuws, 2016)

SCHRIJVERS IN KWADE ZAKEN

Tijdens de Spannende Boeken Weken in juni geven de openbare bibliotheken een exclusief cadeau aan hun nieuwe leden. Het gaat om de bundel 'Kwade Zaken' – 16 spannende verhalen van misdaadauteurs en prominente strafpleiters.


Er is nogal wat overeenkomst tussen het strafrecht en de misdaadliteratuur. Moord, mishandeling, oplichting, ontvoering, verkrachting, aanslagen en liquidaties, drugs-, wapen- en vrouwenhandel: het zijn delicten die op het terrein van het strafrecht liggen en ze spelen vaak een rol in spannende boeken. Het strafrecht gaat over ingrijpende conflicten tussen mensen die ook maatschappelijk ontwrichtend kunnen werken. Deze emoties vindt men terug in menig spannend boek. Genoeg redenen dus voor een eenmalige, unieke bundel waarin thrillerschrijvers zijn gekoppeld aan strafpleiters.

Voor Kwade zaken spraken 16 misdaadauteurs met evenzoveel strafrechtadvocaten. Zij lieten zich inspireren door een werkelijk gebeurd voorval of een actuele kwestie en schreven daar een fictief verhaal over. De volgende auteurs en advocaten vormen samen een koppel:

René Appel & mr Gerard Spong,
Corine Hartman & mr Stijn Franken,
Tomas Ross & mr André Seebregts,
Linda Jansma & mr Peter Plasman,
Charles den Tex & mr E.A.C. Sandberg,
Anna Levander & mr Cees Korvinus,
Michael Berg & mr K.D. Regter,
Ingrid Oonincx & mr Inez Weski,
Roel Janssen & mr Jan Leliveld,
Nicolet Steemers & mr Theo Hiddema,
Daan Fousert & mr Pieter van der Kruijs,
Liz Brouwer & mr Bart Stapert,
Jacob Vis & mr Jantina Rump,
Anita Larkens & mr Heiko Eckert,
J. Sharpe & mr Ronald Drenth en
Jennefer Mellink & mr Jan Vlug.


De Stichting CPNB organisaeert De Spannende Boeken Weken van 3 tot en met 19 juni. Al eerder, in 2011, maakte de CPNB een dergelijke bundel – Stille getuigen. Dat was destijds ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) – waarin misdaadauteurs zich lieten inspireren door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. Voortbordurend op dat succes ontstond - ook ter viering van het zesde lustrum van het GNM - het idee voor de bundel van auteurs en strafrechtadvocaten. Naast de bundel Kwade zaken ontvangen nieuwe leden van de bibliotheek ook een speciale editie van de VN Detective & Thrillergids + een proefabonnement op Vrij Nederland (6 nummers).

Geen opmerkingen: