05 februari 2015

Ontknoping (nieuws, 2015)

ROOKGORDIJN ROND UITREIKING DIAMANTEN KOGEL

Er is iets eigenaardigs aan de hand met De Diamanten Kogel 2014. De winnaar is al gekozen, maar wanneer hij de prijs in ontvangst kan nemen, mag Joost weten. De juryvoorzitter reageert niet op vragen en de overige juryleden verkeren in het ongewisse. Evenals de genomineerden.

Ruim twee maanden geleden maakte juryvoorzitter Henri Floris Jespers via Facebook de vijf kanshebbers op De Diamanten Kogel 2014 bekend. Op de shortlist staan de drie Vlamingen Toni Coppers, Wim Menheer en Jonathan Sonnst en twee Nederlandse collega's Roel Janssen en Jacob Vis.

Jespers liet eind vorig jaar weten dat de laureaat ergens tussen 15 januari en 15 februari de prijs, een zilveren boksbeugel met vier diamanten, in ontvangst kon nemen. Sindsdien is er geen nadere informatie verstrekt. Er is een rookgordijn rondom de uitreiking opgetrokken. De website van De Diamanten Kogel is 'in onderhoud', Jespers reageert niet op vragen en andere juryleden geven evenmin thuis.

Juryleden hebben wel aan de bel getrokken bij Jespers, maar zonder resultaat, laat een van hen weten. Ook genomineerden hebben tevergeefs contact gezocht. ''Ik heb nog niets van de organisatie vernomen. Die houdt alles goed spannend'', meldt Janssen die met zijn thriller 'Fout goud' kans maakt op de prijs. ''Een datum voor de uitreiking is mij niet bekend. Mijn uitgeverij Cargo heeft er een paar keer achteraan gezeten, maar is niets wijzer geworden.''

Dat de prijs uiterlijk 15 februari wordt toegekend, is zo goed als uitgesloten. In het Stadhuis van Antwerpen waar de uitreiking doorgaans plaatsgrijpt, is nog niets gepland. ''Bij de Dienst Protocol is geen melding gemaakt van een bijeenkomst van De Diamanten Kogel'', zegt een medewerkster.

Eén jurylid heeft gemeld dat de winnaar reeds bepaald is. ''De jury heeft in elk geval zijn werk gedaan. Er is een laureaat gekozen, maar wanneer de ontknoping, in de vorm van de publieke bekroning, volgt, is blijkbaar een goed bewaarde plotwending.''

(Bron: Hebban|Crimezone)

Geen opmerkingen: