18 februari 2015

Cozy (nieuws, 2015)

Diamond dagger voor Catherine Aird


De Crime Writer's Association heeft de Diamond Dagger toegekend aan de schrijfster Catherine Aird. Zij heeft meer dan twintig detectiveromans op haar naam staan, waaronder de serie Chronicles of Calleshire.


Catherine Aird treedt met haar oeuvreprijs in de voetsporen van eerdere winnaars als Simon Brett, de onlangs overleden P.D. James, Lee Child en Frederick Forsyth. Gedurende zes decennia heeft de nu 84-jarige Aird lezers vermaakt met haar verhalenbundels en de als 'cozy' (gezellig) omschreven politieromans.

Catherine Aird, pseudoniem van de auteur Kinn Hamilton McIntosh, werd op 30 juni 1930 geboren in de plaats Huddersfield, Yorkshire, waar ze de lagere en middelbare school bezocht. Als tiener was ze door een leveraandoening lange tijd bedlegerig. Tijdens haar herstel was ze als apothekersassistent werkzaam in de praktijk van haar vader. Haar eerste misdaadroman, The Religious Body, verscheen in 1966. Momenteel woont ze in het dorp Sturry, bij Canterbury, en is actief in de plaatselijke gemeenschap.

Aird is het meest bekend van de Chronicles van Calleshire, een serie misdaadromans die zich afspeelt in het fictieve graafschap Calleshire. Hoofdpersoon is hoofdinspecteur C.D. Sloan en zijn assistent Crosby. Aird publiceerde enkele series met dorpsverhalen.

De schrijfster was twee jaar lang voorzitter van de Crime Writer's Association. In een reactie zegt ze enorm verheugd te zijn met de prijs. 'Ik ben blij dat ik deel uitmaak van zo'n gelukkige organisatie als de CWA. Ik denk dat ik nog meer plezier heb beleefd aan het schrijven van mijn boeken dan de mensen die ze gelezen hebben.' Aird krijgt de Diamond Dagger overhandigd tijdens een ceremonie in een Londens hotel op 30 juni.

Geen opmerkingen: