18 februari 2015

Naar een nieuw hoogtepunt (nieuws, 20150


BRITTEN LENEN LIEVER 'INFERNO' DAN 'FIFTY SHADES'

De bioscopen die 'Fifty Shades' vertonen, mogen dan stijf uitverkocht zijn en de verkoop van E.L. James' roman stijgt opnieuw naar een hoogtepunt, de Britse lezer heeft genoeg van dit verhaal vol tape en tepelklemmen. Die leent liever 'Inferno' van Dan Brown uit de bibliotheek.

In de top honderd van meest uitgeleende boeken in 2014 door Britse bibliotheken komt 'Fifty Shades of Grey' niet meer voor. Voor het verhaal over een rijke man die een studente laat kennis maken met zijn sadomasochistische levensstijl, legden vorig jaar 'maar' 29.827 leden hun bibliotheekpasje op de balie. Een jaar eerder was de roman van E.L. James nog goed voor meer dan 75.000 uitleningen, goed voor een derde plek op de ranglijst. Een en ander blijkt uit cijfers van Public Lending Right (PLR), die het aantal uitleningen van bibliotheken in Groot-Brittannië registreert.

De boekenleners in het Verenigd Koninkrijk hadden meer interesse in romans vol moord, misdaad en samenzweringen. Bovenaan de top 100 staat 'Inferno' van Dan Brown. In de top tien staan verder thrillers van Lee Child, Harlan Coben, James Patterson en Mark Billingham. Slechts twee titels zijn geen thrillers, maar kinderboeken van de Amerikaanse schrijver Jeff Kinney.

Dertien van James Pattersons boeken staan in de top 100 van meest uitgeleende boeken. De nieuwe cijfers maken van de Amerikaanse bestsellerfabrikant James Patterson voor de achtste keer op rij 'de meest uitgeleende auteur' in Groot-Brittannië. Thrillerauteurs M.C. Beaton en Lee Child staan respectievelijk op plaats 5 en 9, romanschrijfster Nora Roberts op 8. De overige plaatsen in deze top tien worden ingenomen door kinderboekenschrijvers.

PLR maakt deze maand in totaal zes miljoen Britse pond (ruim 8 miljoen euro) aan uitleengelden over naar 22.053 auteurs. Per uitlening krijgen zij omgerekend acht eurocent.

De top tien van meest uitgeleende titels in Britse bibliotheken:

1. Dan Brown - Inferno
2. Lee Child - Ga nooit terug
3. Lee Child - Achtervolging
4. Jeff Kinney - Het leven van een loser
5. James Patterson & Michael White - Private Down Under
6. Jeff Kinney - Het leven van een loser, vette pech
7. Harlan Coben - Zes jaar
8. James Patterson - Second Honeymoon
9. James Patterson & David Ellis - Minnares
10. Mark Billingham - Stervensuur

Geen opmerkingen: