18 februari 2015

Waarachtige romancier (nieuws, 2015)NEERDALEN IN DE WAANZIN


Uitgeverij De Bezige Bij heeft een 'tweede worp' gedaan met de beste misdaadromans en meest aangrijpende psychologische romans van grootmeester Georges Simenon. Vorig jaar verschenen al vier heruitgaven van Simenons boeken, vorige week kwamen opnieuw vier romans van zijn hand uit.

De Waalse schrijver Georges Simenon (1903–1989) werd bij het grote publiek vooral bekend als de schrijver van 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over commissaris Jules Maigret. Maar Simenon excelleerde ook in zijn talloze romans. Van zijn boeken zijn wereldwijd meer dan 800 miljoen exemplaren verkocht. Niet alleen zijn lezers liepen met hem weg, Simenon werd ook bewonderd door zijn collega's. Zo schreef André Gide, die een diepgravende studie van Simenons werk maakte: ''Simenon is een geniaal romanschrijver en de meest waarachtige romancier uit de hedendaagse literatuur.''

De herlancering van Simenons werk maakt deel uit van een internationale herlancering in 23 landen. In september 2014 was het een kwart eeuw geleden dat Georges Simenon overleed.

De tweede worp (donderdag 12 februari verschenen) bestaat uit de 'romans durs' 'Brief aan mijn rechter' en 'De burgemeester van Veurne' en twee misdaadromans over commissaris Maigret: 'De gele hond' en 'Het lijk bij de sluis'.

In 'Brief aan mijn rechter' toont Simenon een man die met logische stappen neerdaalt in de waanzin. Charles Alavoine is veroordeeld voor de moord op zijn minnares Martine, maar niet met voorbedachten rade. In een lang schrijven probeert hij zijn rechter ervan te overtuigen dat hij wel degelijk motieven had voor zijn misdaad, sterker nog: dat hij de moord louter uit liefde heeft gepleegd.

In 'De burgemeester van Veurne' schetst Simenon een portret van burgemeester en sigarenfabrikant Joris 'de Baas' Terlinck, een man die zodanig gevreesd wordt dat hij niemand nog zijn naaste kan noemen. Simenon brengt met sardonisch genoegen de hyprociete dorpsbourgeoisie in beeld die verwikkeld is in machtsspelletjes.

In de Maigret-roman 'De gele hond' moet commissaris Maigret in een kleine havenstad in korte tijd een reeks moorden op een groep vrienden oplossen, teneinde nieuwe doden te voorkomen.

In 'Het lijk bij de sluis' wordt het lichaam van een chic geklede vrouw gevonden bij een sluis. Zij is gewurgd. Commissaris Maigret begeeft zich van boot naar boot om zijn onderzoek te voeren en stuit daarbij op heel wat verdacht gedrag. Maar ook de overledene blijkt grote geheimen te hebben gekoesterd.

In mei 2015 verschijnen 'De dood van Belle', 'De pluchen beer', 'De zaak-Saint-Fiacre' (Maigret) en 'Maigret en zijn dode'. Eerder zijn 'De blauwe kamer', 'De Premier', 'Een misdaad in Holland' (Maigret) en 'De danseres van le Gai-Moulin' (Maigret) opnieuw uitgebracht.

Geen opmerkingen: