02 augustus 2014

Plaat van de maand (52)

De Spanningsblog heeft met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht besteed aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan. Het vroege Nederlandse spannende boek is op deze site nog immer een ondergeschoven kindje. Maar de hartstochtelijke verzamelaar Wim van Eyle voorzag de afgelopen jaren in een behoefte. Zijn zeer gevarieerde collectie van ruim 3400 Nederlandstalige misdaadromans aanschouwend richtte Van Eyle sinds mei 2010 eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - thrillerschrijver uit vroeger tijden. Hij stond aan de basis van een rubriek die een steeds groter aantal volgers kreeg. Van Eyle heeft helaas laten weten een punt te zetten achter deze reeks. Vandaag de tweeënvijftigste en dus laatste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over schrijfster Eline Capit.

SPANNING, SFEER EN HUMOR

(Door Wim van Eyle)

Eline Capit
Eline Capit (1921-1997) begon als schrijfster van jeugdboeken. In 1952 schreef uitgeverij Bruna een prijsvraag uit waarbij de deelnemers een verhaal konden insturen. De jury bestond uit de welbekende Max Dendermonde, de ook wel bekende Mr. E. Elias, Mr. Jan Derks en Eva Raedt-de Canter.

Het verhaal onder de titel 'De wolven en de schapen' van Eline Capit werd geprezen vanwege de uitbundige vitaliteit, de daverende humor en de allermalste associaties (typeringen die later het handelsmerk van haar detectives werden). Eline Capit behoorde tot de prijswinnaars en in 1953 verscheen haar verhaal als gebonden boek bij Bruna. Het boek viel goed in de smaak, zelfs zo goed dat er in Amerika een Engelse vertaling verscheen onder de titel 'Run from the sheep'.

In 1954 verscheen als boek van de maand 'Van onbesproken gedrag', handelend over de moord in de Blauwstraat, de tweede detective bij Bruna van Eline Capit.


In de jaren die volgden was Capit vooral actief als journaliste (o.a. bij De Telegraaf), tot in 1964 bij uitgeverij de Spaarnestad de door Capit geschreven detective 'Slalom met de dood' verscheen. Spanning, sfeer en humor. Bruna ging nooit zo erg oplettend te werk vandaar dat we er niet van opkeken dat in 1971 het door Ted Viking (lees: Jan Louwen) geschreven spannende boek 'Slalom met de dood' ook bij Bruna verscheen. Gewilde titel kennelijk.Eline Capit schreef tenslotte nog een kort spannend verhaal dat onder de titel 'Crime Passionel' in de bundel 'Dubbel M' bij Kruseman verscheen (1965). Trouwens ook een titel die meerdere malen voorkomt.

Bibliografie van Eline Capit

1. 1953 De wolven en de schapen (cover Dick Bruna)
2. 1954 Van onbesproken gedrag (cover Dick Bruna)
3. 1964 Slalom met de dood

(Bron: Wim van Eyle)

3 opmerkingen:

Dirk Van Duyse zei

Ter aanvulling: in 1955 verscheen bij Bruna ook nog "Mimosastraat 48" (terug te vinden in de bewaarcollectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen).

Unknown zei

Ik vind het heel erg jammer dat deze rubriek stopt! Ik was echt een beetje fan. Keek elke keer uit naar een nieuwe aflevering. Jammer dat hij er zelf mee wil stoppen.

Saris2010 zei

Ook ik ben niet blij met het stoppen van de reeks omslagen van oude detectives. Mijn vriend Wim van Eyle heeft een schier onuitputtelijke verzameling boeken op dat gebied. Zijn forse naslagwerk
- Lexicon Nederlandstalige misdaadauteurs - is dan ook een aanrader! Daarin staan ook nog een aantal unieke omslagen afgedrukt. Bovendien staan er honderden auteurs en duizenden boeken in vermeld.
Het boek is te bestellen bij Wim zelf via zijn e-mailadres: vaneyle@quicknet.nl
Doen!
Klaas van der Spoel - Novellist