13 augustus 2014

Vervagende normen (nieuws, 2014)

MISDAADAUTEUR DOROTHY SALISBURY DAVIS OVERLEDEN

Dorothy Salisbury Davis
De Amerikaanse detectiveschrijfster Dorothy Salisbury Davis is zondag 3 augustus overleden in haar woning in Palisades, New York. Davis, die in haar boeken meer gaf om zaken als motief en vervagende normen en waarden dan geweld, is 98 jaar geworden. De schrijfcarrière van Dorothy Salisbury Davis omvat ruim een halve eeuw. Het schrijversgilde Mystery Writers of America benoemde haar in 1985 tot Grand Master, als eerbetoon aan haar omvangrijke oeuvre.

Het geschenkboek voor de Maand van het Spannende Boek bestaat al sinds 1989, maar nog steeds is het bij het grote publiek geen bekend fenomeen. Dat stelt adjunct-directeur Gijs Schunselaar van boekpromotor CPNB in Boekblad. 'Veel boekenkopers zijn verrast dat ze bij aankoop van een boek een thriller cadeau krijgen. Dat moet breder gaan leven.'

De Engelse uitgeverij Orion Publishing Group brengt begin oktober een bundel met alle verhalen van de Schotse thrillerschrijver Ian Rankin op de markt. Ook bevat de bundel twee niet eerder gepubliceerde verhalen en een essay van de schrijver over zijn held John Rebus.

De Amerikaanse rechter Richard Allen Posner bepaalde onlangs dat op veel materiaal dat de Britse arts en schrijver Arthur Conan Doyle over Sherlock Holmes publiceerde, geen auteursrechten meer rusten. Vorige week wees hij de nazaten van de schrijver opnieuw terecht.

Iets meer dan een half miljoen mensen keken zondagavond 3 augustus naar het tv-programma 'Zomergasten', waarin thrillerschrijfster Saskia Noort te gast was. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal kijkers een week eerder, toen regisseur Jim Taihuttu zijn tv-avond mocht samenstellen. De eerste aflevering van dit seizoen, met cabaretier Freek de Jonge, trok 501.000 kijkers.

Geen opmerkingen: