31 oktober 2007

Bob van Laerhoven (nieuws, 2007)

HERCULE POIROTPRIJS VOOR BOB VAN LAERHOVEN

Bob Van Laerhoven (54) heeft woensdag 31 oktober met zijn roman 'De wraak van Baudelaire' de Hercule Poirotprijs, de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman, gewonnen. Misdaadschrijver Jef Geeraerts werd bekroond voor zijn carrière.

'De wraak van Baudelaire' is de eerste misdaadroman van Van Laerhoven die naast reisboeken en toneel ook thrillers heeft gepubliceerd. Het boek gaat over twee politieagenten die in 1870 een moord moeten oplossen in Parijs. ,,We zijn staccatozinnen en oneliners van Van Laerhoven gewoon en krijgen dit keer klassiek klinkende volzinnen, compleet aangepast aan de periode waarin het verhaal zich afspeelt'', luidt het juryverslag. ,,Een mooi en geloofwaardig tijdsbeeld in een intelligent geconstrueerd misdaadverhaal.''

Van Laerhoven kreeg voor de prijs, naast een geldsom van 5000 euro, ook een gegraveerde pen overhandigd op de Boekenbeurs in Antwerpen. Behalve Van Laerhoven waren ook de schrijvers Patrick De Bruyn (met 'Verliefd'), Roger H. Schoemans ('Knapenmelk'), Rudy Soetewey ('Moord') en Lydia Verbeeck ('Toevluchtsoord') voor de prijs genomineerd. Vorig jaar won Herman Portocarero de Poirotprijs voor 'New Yorkse nachten'.

Jef Geeraerts (77) ontving de eerste Hercule Poirot Oeuvreprijs. De jury noemt hem 'de peetvader van de Vlaamse misdaadroman. Geeraerts schreef onder meer 'Zodiak .58' en de 'Gangreen'-reeks. Zijn boek 'De zaak Alzheimer' werd ook succesvol verfilmd.

(Bron: VRT Nieuws)

Geen opmerkingen: