14 oktober 2007

Diana Abu-Jaber - Intuïtie (2007)

Droefenis en sneeuw
(Door Peter Kuijt)

De cover van Intuïtie toont het silhouet van een vrouw ver weg in een wit landschap. Sneeuwkristallen dwarrelen naar beneden. Treffender had de eerste thriller - na vier romans - van Diana Abu-Jaber (1960) niet geïllustreerd kunnen worden. Want het boek van deze schrijfster die opgroeide in een Amerikaans-Jordaans gezin in Syracuse, New York, ademt sneeuw. Sneeuwvlokken, poedersneeuw, uiensneeuw, stuifsneeuw, sneeuw in wolkjes onder lantaarnpalen, sneeuwschaduwen, voetafdrukken in de sneeuw, ja er is zelfs sprake van een sneeuwbaleffect. Niet voor niets noemt de uitgever Abu-Jabers boek 'een winterthriller'. En ook nog 'literair'.

Behalve veel sneeuw hangt er ook behoorlijk wat droefenis in de lucht. Kort na elkaar overlijden in het stadje Syracuse enkele baby’s. De politie doet het aanvankelijk af als treurige gevallen van wiegendood, maar daar neemt een van de moeders geen genoegen mee. Zij eist een gedegen onderzoek en krijgt Lena Dawson, vingerafdrukkenexpert in het plaatselijke forensisch laboratorium, zover dat die in de zaak duikt.

Dawson is gezegend met een buitengewone intuïtie: zij merkt vaak details op die anderen over het hoofd zien. Dawson wordt echter ook geplaagd door een ex die dat liever niet meer zou zijn, jaloerse collega’s op het werk en vage, mysterieuze en exotische herinneringen aan haar vroegste kinderjaren. Naarmate haar niet ongevaarlijke speurtocht vordert, bekruipt Dawson echter het beklemmende gevoel dat haar eigen verleden als adoptiekind wel eens een connectie zou kunnen hebben met de dood van de baby’s.

Diana Abu-Jaber hanteert een uitermate genuanceerde stijl, in het tempo van een sneeuwvlok die geen haast heeft om te vallen. Traag ontspint zich het verhaal voor de ogen van de lezer, die het gevoel heeft dat hij zich door een kniehoge sneeuwlaag moet worstelen. Het is dat de intrige interessant genoeg is om te blijven doorlezen tot het tevreden stellende einde. En natuurlijk is er ook die razende nieuwsgierigheid naar Lena Dawsons afkomst. Maar Intuïtie had zeker aan kracht gewonnen als er wat eerder sneeuw was geruimd.

Diana Abu-Jaber – Intuïtie. Vertaling: Mieke Vastbinder. Uitgeverij Artemis & co, 429 pag.

Geen opmerkingen: