22 oktober 2007

Hallucinaties (nieuws, 2007)

'HERSENTUMOR VELDE EDGAR ALLAN POE'

Er is zo goed als zeker klaarheid gebracht in een van de grootste literaire mysteries van de Amerikaanse literatuur: de bizarre dood van horrorschrijver Edgar Allan Poe (1809-1849). Volgens nieuw onderzoek van de Amerikaanse auteur Matthew Pearl, die Poe's dood al in een historische detectiveroman verwerkte, zou de schrijver gestorven zijn aan de gevolgen van een hersentumor, melden The New York Observer en The Guardian.

Pearl heeft drie jaar onderzoek verricht naar de omstandigheden van Poe's overlijden. ,,De hersentumor kan verklaren waarom hij zoveel hallucinaties had vlak voor hij stierf.''

De dood van de auteur van 'The Raven' is altijd met bijzonder veel speculaties omgeven geweest. Poe reisde in zijn laatste dagen naar Baltimore, Maryland, waar hij ettelijke dagen verdween. Passanten troffen hem ten slotte 's nachts ijlend aan in de goot. Hij was gehuld in andermans kleren. Poe werd vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis waar zijn toestand er helemaal niet beter op werd. Hij belandde van de ene ijlkoorts in de andere, waarbij hij regelmatig de naam 'Reynolds!' uitstootte. Op 7 oktober 1849 blies hij zijn laatste adem uit.

Het duurde niet lang of de speculaties waren niet van de lucht. Velen dachten aan alcoholisme of cholera en zelfs hondsdolheid als doodsoorzaak. Anderen opperden een afrekening of zelfs verwikkelingen in plaatselijke politieke disputen.

Pearl baseert zijn conclusie nu op nader onderzoek van onder meer kranten van destijds, waarin ooggetuigeverslagen staan van de heropgraving van Poe's lichaam, 26 jaar later. Toen bleek dat Poe's hersenen nog te zien waren rond de schedel, iets wat nochtans erg ongewoon is: hersenen zijn bijzonder snel opgelost. Navraag bij forensische pathologen leerde Pearl dat bepaalde hersentumoren aanleiding kunnen geven tot verkalkingen na de dood en een harde massa op de schedel achterlaten. Dat bevestigde zijn theorie, die wordt bijgevallen door andere Poe-onderzoekers zoals James Hutchisson.

(Bron: De Papieren Man)
Zie ook: ''Poe Toaster' komt uit de kast'

Geen opmerkingen: