30 september 2023

Wordt verwacht 560 (nieuws, 2023)

Machtsstrijd na troonsafstandOp NPO3 start vanavond de tweede serie Top dog, gebaseerd op de Stockholm Underground-reeks van de Zweedse advocaat en thrillerauteur Jens Lapidus. Wie hierna de smaak te pakken heeft gekregen, kan uitkijken naar 23 november. Want dan brengt A.W. Bruna Mr. One op de markt, na Viproom, Stockholm delete en Topman het vierde deel uit deze serie. 'Duister, rauw, meedogenloos', belooft de uitgever.

Wie wordt de nieuwe Mr. One?

Wie zal hem bijstaan als consigliere?

En wie gaat hem stoppen?

Top Dog Isak is het zat om Mr. One te zijn. Hij staat op het punt zijn aandeel te verkopen en het rechte pad op te gaan. In de coulissen staat de volgende spil, Kerim, al klaar om het van Isak over te nemen.

Maar wanneer Isaks zoon op mysterieuze wijze verdwijnt, gaat de deal niet door en moet Isak terug de straat op.

Teddy en Emelie zijn er ook klaar mee – met name met elkaar. Het lukt Teddy gewoon niet om eerlijk te zijn en zij wil niet dat hun zoon opgroeit met een vader die niet aan de goede kant van de wet kan blijven.

Gaandeweg worden ze meegesleurd in de machtsstrijd die ontstaat na Isaks troonsafstand. Wie wordt de nieuwe Mr. One?

Jens Lapidus (1974) heeft vijftien jaar gewerkt als strafrechtadvocaat. Beroepshalve verdedigde hij enkelen van de meest beruchte misdadigers van Zweden. Hierdoor verwierf hij unieke kennis van het criminele circuit.

In 2006 debuteerde hij met Snel geld (Snabba cash), het eerste deel van zijn Stockholm-trilogie, die wordt vergeleken met het werk van James Ellroy en Dennis Lehane. In Zweden gingen er twee├źnhalf miljoen exemplaren van over de toonbank en ook in Nederland was het een groot succes. Hierna volgden Bloedlink en Val dood. Alle drie de delen van de Stockholm-trilogie werden verfilmd.

In 2014 keerde Lapidus terug met een nieuw drieluik van min of meer samenhangende, maar als standalones te lezen thrillers: Vip-room, Stockholm Delete en Topman . Ook deze boeken werden verfilmd. Lapidus’ werk verschijnt in maar liefst dertig landen en er werden wereldwijd bijna vier miljoen boeken van zijn hand verkocht. In Zweden geniet hij een absolute sterrenstatus. Na de laatste jaren met zijn gezin op Mallorca te hebben gewoond, is hij nu opnieuw woonachtig in Stockholm.

Geen opmerkingen: