23 september 2023

Gesignaleerd 600 (nieuws, 2023)

Clare Clark - UndercoverBij uitgeverij De Fontein verschijnt komende week de thriller Undercover van Clare Clark. De uitgeverij noemt het boek een actuele psychologische thriller over klimaatactivisme. 'Undercoveroperaties van agenten die in (milieu-)actiegroepen infiltreren, komen ook in ons land voor. Deze thriller, gebaseerd op een geruchtmakende zaak, toont aan dat dit soort praktijken ingrijpende gevolgen hebben voor alle betrokkenen.'

Tess valt als een blok voor een van de demonstranten van de groep milieuactivisten waartoe ze behoort. Ze is nog nooit zo gelukkig geweest. Maar wanneer hij plotseling verdwijnt en haar zwanger achterlaat, is ze gebroken.

Langzaam bouwt ze een leven voor zichzelf en haar dochter Mia op. Naarmate Mia’s dertiende verjaardag nadert, begint zij steeds meer vragen te stellen over activisme, over haar familie, over haar vader. Vragen die Tess niet kan beantwoorden.

De vondst van een brief zorgt ervoor dat de schokkende waarheid boven water komt…

Clare Clark baseerde haar thriller op het verhaal rond de in 1969 geboren Mark Kennedy, een oud-agent van de London Metropolitan Police. Onder de schuilnaam Mark Stone infiltreerde hij tussen 2003 en 2010 in talrijke protestgroepen, waaronder milieubewegingen. In die periode manipuleerde en bedroog hij diverse vrouwen terwijl zijn superieuren hiervan wisten. In oktober 2010 werd hij door politieke activisten ontmaskerd. Vorig jaar werd een vrouw een schadevergoeding van 263.000 euro toegekend nadat volgens een rechter bewezen was dat haar mensenrechten waren geschonden. 

‘Sinds 2011 zijn er alleen maar meer onthullingen naar buiten gekomen', stelt Clare Clark. 'Inmiddels is duidelijk dat er tussen 1968 en 2010 minstens 144 undercoveragenten actief zijn geweest die meer dan duizend protestgroepen hebben ge├»nfiltreerd. Hierbij ging het in het overgrote deel van de gevallen om linkse en progressieve organisaties die als een gevaar voor de heersende orde werden beschouwd.’

Clare Clark schreef eerder enkele historische romans. 

Geen opmerkingen: