08 september 2023

In de race (nieuws, 2023)

Gouden Strop-winnaars in de race voor Hermes Thriller AwardDrievoudig winnaar Charles den Tex en Elvin Post, die negentien jaar geleden met zijn debuut Groene Vrijdag de Gouden Strop won, staan op de shortlist van de Hermes Thriller Award. Deze prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt.

Voor de Hermes Thriller Award stuurden uitgeverijen in totaal 98 boeken in. De afgelopen maanden bogen negen juryleden zich over de inzendingen. Middels een puntensysteem, verdeeld over meerdere onderdelen, verkozen zij de volgende auteurs:

Charles den Tex met De Repair Club
Pamela Sharon met Oktober Koning
Gerrit Barendrecht met De Ripper Connectie
Elvin Post met Breekpunt
Boris Dittrich met Het laatste woord

Op Pamela Sharon na zijn de genomineerden allen bekende thrillerauteurs die hun sporen hebben verdiend. Den Tex en Barendrecht stonden dit jaar op de shortlist voor de Gouden Strop (die overigens werd gewonnen door John Kuipers. Dittrich schreef met W.O.L.F. volgens de VN Detective & Thrillergids de beste Nederlandstalige thriller van 2016. Post liet zich voor zijn thriller Breekpunt inspireren door de overval op de voetballer Eran Zahavi.

Pamela Sharon, pseudoniem van een leerkracht in het basisonderwijs, schreef eerder enkele Young Adult-boeken. Haar Oktober Koning gaat over een mysterieus spel waarbij de winnaar kans maakt op tien miljoen euro. Volgens de uitgever verliezen de vier spelers zich al snel in een spel waarbij de opdrachten steeds vreemder worden en niets is wat het lijkt.

In 2022 was het Bas Haan die met zijn debuut Lenoir de Hermes Award en een cheque van 500 euro in de wacht sleepte.

Zaterdag 7 oktober wordt de winaar bekendgemaakt in een zalencentrum in Ermelo. Schrijver, columnist en programmamaker Özcan Akyol (Eus) zal de prijs uitreiken.

Geen opmerkingen: