15 maart 2020

Politieke fictie (nieuws, 2020)

Amerikaanse misdaadschrijfster Barbara Neely overleden



De Amerikaanse schrijfster Barbara Neely, die, naar wordt aangenomen, als eerste thrillers schreef met een zwarte vrouw als speurder, is op 2 maart overleden. Volgens haar uitgever Brash Books, stierf ze na een kort ziekbed. Neely is 78 jaar geworden.  


Barbara Neely werd bekend met haar vier boeken in de Blanche White-serie. De reeks is vernoemd naar een zwarte vrouw van middelbare leeftijd, met fors postuur, die werkzaam is als huishoudster.

'Ik ontdekte dat het misdaadgenre een perfect vehikel was om serieuze onderwerpen ter sprake te brengen', zei Neely in een interview met Ms. Magazine in 2000. 'In die boeken kan ik mijn politieke fictie uitstekend kwijt.'

Het Genootschap Mystery Writers of America liet in december weten dit jaar de titel van Grand Master toe te kennen aan Neely. Zij werd in de aankondiging van deze oeuvreprijs bestempeld als 'een grensverleggende auteur' die 'taaie sociale kwesties behandelt met een scherp oog en een wrang gevoel voor humor.'

Haar eerste boek rond Blanche White, getiteld Blanche on the Lam, verscheen in 1992. Daarna volgden Blanche Among the Talented Tenth (1994), Blanche Cleans up (1998) en Blanche Passes Go. De boeken gaan in op kwesties als geweld tegen vrouwen, discriminatie en seksisme.

Blanche on the Lam won the Agatha Award, Anthony Award en de Macavity Award voor beste debuut. Haar serie werd vertaald in diverse talen, waaronder Frans, Tsjechisch, Duits en Japans.

Neely werd in 1941 geboren in Lebanon, Pennsylvania. Ze was werkzaam voor vrouwen die hun straf in de gevangenis hadden uitgezeten, daarnaast werkte ze als radioproducer.

Bron: Los Angeles Times

Geen opmerkingen: