27 juni 2007

Heleen Niele - Bitter zoet (2007)

Zouteloos debuut
(Door Peter Kuijt)

Schrijfster Heleen Niele (1964) werd onlangs door uitgeverij Cargo naar voren geschoven als 'een groot talent in het Nederlandse thrillerlandschap'. De uitgever was overtuigd dat ze met haar debuut Bitter zoet een 'volstrekt zelfverzekerde roman' van 'internationale allure' had geschreven. Zulke kwalificaties kan de 'freelance communicatiespecialist' Niele echter niet waar maken. Bitter zoet smaakt niet echt naar meer.

De hoofdrol in Nieles debuut is weggelegd voor ene Marit Lefever. Ze werkt als accountmanager voor een reclamebureau, maar haar passie ligt bij de patisserie, bij bavarois, de Bossche bol, Weense kersentaarten, vruchtentartelettes, profiteroles en chocola, veel chocola. Onze Marit, die in haar vrije tijd een banketbakkerscursus doet, mag in Londen een workshop volgen voor getalenteerde chocolatiers. Daar ontmoet ze een andere Nederlandse deelnemer, Derek de Rooij, op wie ze stapelverliefd wordt.

Alles wijst erop dat Derek en Marit de liefde van hun leven gaan beleven. Maar terug in Amsterdam laat Derek haar in de steek. Hij laat haar via een mail weten dat hij haar nooit meer zal zien en dat zij vooral niet moet proberen hem op te zoeken. Natuurlijk doet Marit dat toch en ze komt er uiteindelijk achter dat Derek iets van doen had met acties tegen kinderslavernij in de cacao-industrie.

Bitter zoet is lichtelijk geïnspireerd op de serie programma's van RVU-journalist Teun van der Keuken die uitzocht hoe het zit met slavernij op cacaoplantages. Maar waar Van der Keuken in zijn documentaires nog een spannende draai aan het geheel wist te geven, daar wil het bij Niele maar niet lukken. Het verhaal kabbeldebabbelt maar voort zonder een verrassende twist.

Nieles heldin wekt ook weinig sympathie op. Marit is van het type dat zich kan verheugen op het aantrekken van een krijtstreeppak met die paarsroze blouse met ruches, 'lekker over the top', maar ze is ook een zeurdoos, die huilebalkt van malheur naar malheur en bij een zeurderig pijntje in haar onderrug weet: 'Daar zit een ongesteldheid aan te komen'. Opvallend genoeg is Niele op haar sterkst in scènes waar slachtoffers vallen. Dan dwingt haar stuwende stijl de lezer om toch maar weer snel verder te lezen. Maar voor de rest kan deze lezer van Bitter zoet geen chocolade maken.

Heleen Niele - Bitter zoet. Uitgeverij Cargo, 318 pag.

Geen opmerkingen: