19 juni 2007

Liza Marklund - Het testament van Nobel (2007)

Zelfs de Billy moet het ontgelden




(Door Peter Kuijt)

Er is een speciale plek in de hel voor vrouwen die elkaar niet helpen, luidt de vrolijk stemmende titel van het non-fictie boek dat onlangs van de succesvolle Zweedse misdaadauteur Liza Marklund (1962) is verschenen. Daarin geeft Marklund tips aan vrouwen hoe ze zich staande kunnen houden in een mannenmaatschappij.

Je kunt er vergif op innemen dat Annika Bengtzon, de heldin in Marklunds misdaadromans, de raadgevingen nog niet ter harte heeft genomen. Want in Het testament van Nobel, het zesde deel van de serie rond de tabloidjournaliste, schuttert Bengtzon zich met pijn en moeite een weg door het mannenbolwerk op de krant en heeft ze thuis ook nog het een en ander te stellen met een wederhelft die ze ervan verdenkt het met de huwelijkse trouw niet zo nauw te nemen. Manlief Thomas werkt voor het ministerie van Justitie aan een nota over het afluisteren van verdachten en dat levert ook nog genoeg stof op voor een conflict met zijn maatschappijkritische echtgenote.

Maar dan raakt Bengtzon tot geluk van de lezer betrokken bij moord en doodslag. Tijdens het Nobelprijsdiner in Stockholm wordt de omstreden winnaar van de Nobelprijs voor Geneeskunde, de Israëlische wetenschapper Aaron Wiesel, op de dansvloer neergeschoten. Zijn danspartner, voorzitter Caroline von Behring van het Nobelcomité, wordt ook geraakt en is voor eeuwig uitgedanst. Bengtzon die bij het diner aanwezig is, heeft degene gezien die de schoten heeft afgevuurd: een huurmoordenares die onder de schattige naam The Kitten opereert.

Om het politieonderzoek geen schade toe te brengen, wordt Bengtzon een spreek- en schrijfverbod opgelegd. Maar zeg dat maar eens tegen Bengtzon. Ze komt erachter dat niet Wiesel, voorstander van het klonen voor wetenschappelijke doeleinden, maar Von Behring daadwerkelijk het doelwit was van The Kitten. De journaliste wroet in het wetenschappelijke wereldje rond het Nobel-instituut, ziet om zich heen slachtoffers vallen, ontdekt weinig frisse praktijken van manipulatie van onderzoeksgegevens en moet ondertussen huid en haar zien te redden. Ook thuis is ze niet veilig waar zelfs boekenkast Billy, na ABBA toch een van Zwedens meest gewilde exportartikelen, het moet ontgelden.

Wie zijn scepsis opzij zet over een vrouw die huilebalkt over een echtelijke crisis en een fulltime baan naast het moederschap, maar tegelijkertijd onverschrokken levensgevaarlijk geteisem tegemoet treedt, heeft met Het testament van Nobel een onderhoudend boek in handen. Met vaart geschreven en uiterst actueel. Marklund weet hoe het er tegenwoordig aan toegaat op krantenredacties, waar serieuze inhoud steeds vaker moet buigen voor het oog dat ook wat wil. Moge Bengtzon nog lang verbonden blijven aan de Kvällspressen!

Liza Marklund – Het testament van Nobel. Vertaling: Ina Sassen. Uitgeverij De Geus, 445 pag.

Geen opmerkingen: