09 februari 2024

Wordt verwacht 585 (nieuws, 2024)

Een dode historica in een garage



Eind maart verschijnt bij uitgeverij Querido De garage van John Banville. Het is volgens de uitgeverij 'zijn meest ambitieuze misdaadroman tot nu', waarin rechercheur Strafford en patholoog Quirke moeten samenwerken om een wereldwijd mysterie op te lossen.

In het Dublin van de jaren vijftig wordt de jonge historica Rosa Jacobs dood aangetroffen in haar auto in een afgesloten garage. Rechercheur Strafford en patholoog Quirke vermoeden al snel kwade opzet.

Rosa’s zus, een journaliste uit Londen, keert terug naar Dublin om samen met hen de waarheid te achterhalen. Terwijl ze Rosa’s relatie onderzoeken met een rijke Duitse familie die kort na de Tweede Wereldoorlog onder mysterieuze omstandigheden in Ierland aankwam, en het onderzoekswerk dat ze mogelijk in IsraĆ«l heeft gedaan, worden ze geconfronteerd met een steeds groter wordend mysterie.

De zaak komt op scherp te staan als die Quirkes dochter in gevaar brengt.

De garage, het derde deel in de Strafford & Quirke-reeks, bestrijkt volgens de uitgeverij de bergtoppen van ItaliĆ«, de Beierse frontlinies uit de Tweede Wereldoorlog, de stenige straten van Dublin en andere onverwachte locaties. 'Het is een ambitieuze en aangrijpende roman van een van ’s werelds meest gevierde auteurs.'

John Banville werd in 1945 geboren in Wexford (Ierland). Hij schreef onder meer Het boek der getuigenis, De zee, waarvoor hij in 2005 de Man Booker Prize ontving, en in 2023 zijn roman Singulariteiten. Daarnaast verschenen zijn spannende romans De geheime gasten, Sneeuw en April in Spanje, alle vertaald door Arie Storm.

Geen opmerkingen: