03 februari 2024

Waar hangt de Belgorod uit? (nieuws, 2024)

'Hunt for Red October' krijgt een vervolg



De iconische thriller Hunt for Red October van Tom Clancy krijgt na veertig jaar een vervolg. Niet geschreven door Clancy natuurlijk, want hij is allang niet meer onder ons. Nee, Tom Clancy | Act of Defiance is een coproductie van schrijvers Brian Andrews en Jeff Wilson. Waarin niet alleen een hoofdrol is weggelegd voor de vertrouwde Jack Ryan, maar ook voor zijn dochter Katie.

De Koude Oorlog is weer in alle hitte losgebarsten in Act of Defiance, dat in mei in de Amerikaanse boekhandel verschijnt. De Amerikaanse president Jack Ryan heeft in de smiezen dat Rusland weer iets van plan is. Maar wat? Het antwoord komt van een luitenant die gestationeerd is op de National Maritime Intelligence Center en luistert naar de naam Kathleen (of Katie) Ryan, inderdaad de dochter van...

Katie achterhaalt dat de Russen de nieuwe superonderzeeĆ«r Belgorod in de vaart gaan brengen.  De onderzeeĆ«r fungeert als een 'moederschip', die plaats biedt aan miniduikboten en onderwaterdrones die onderzeese communicatiekabels kunnen saboteren. Waar de Belgorod nu uithangt is onbekend en dat baart de CIA zorgen. 

Volgens de website The Real Book Spy is Act of Defiance een moderne variant van Hunt for Red October. Er staat niet zoveel technische jargon meer in, de hoofdstukken zijn korter, maar de spanning is intenser. De ware Tom Clancy-fan zal vast een paar 'paaseieren' herkennen in het nieuwe boek, zoals de bijrollen van wat karakters uit de eerdere thriller. 

Brian Andrews en Jeffrey Wilson schreven samen eerder de thrillers Tier one, Sons of Valor en The Sheperds Andrews was in 'een vorig leven' een Amerikaanse marinier. Wilson heeft beroepen als acteur, brandweerman, straaljagerpiloot, duikinstructeur en traumachirurg op zijn cv staan. Ook diende hij veertien jaar in de Amerikaanse marine. 

Geen opmerkingen: