25 februari 2024

Ademloos, weerloos, grenzeloos (nieuws, 2024)

Schrijfster Kim Moelands overledenThrillerauteur en journalist Kim Moelands is vrijdag op 48-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar echtgenoot Jan Born vandaag aan het ANP laten weten. Moelands leed aan taaislijmziekte en was jarenlang in de media voorvechter van de donorwet.

Kim Moelands werd in 1975 in Goirle geboren. Ze schreef twee autobiografische romans, Ademloos en Grenzeloos over haar leven met Cystic Fibrosis (taaislijmziekte), een chronische aandoening met een zeer beperkte levensverwachting.

In 2009 daalde Moelands longcapaciteit in enkele maanden tijd van iets meer dan vijftig procent naar minder dan dertig procent. Ademen zonder zuurstoffles was voor Moelands toen al geen optie meer. Een jaar later onderging zij een dubbele longtransplantatie. In datzelfde jaar verscheen ook haar eerste thriller, 
Weerloos.

Ze ging daarna verder als thrillerauteur en won in 2015 met De vrouw in de spiegel de Hebban Award, de publieksprijs voor beste Nederlandstalige thriller. De thriller werd in 2016 genomineerd voor de Belgische thrillerprijs De Diamanten Kogel. Daarna schreef ze nog de psychologische roman Schaduwleven.

Naast boeken schreef 
Moelands onder meer voor de LINDA. en andere magazines. Van 2003 tot 2005 was Moelands, samen met Sander Verheijen, de drijvende kracht achter de thrillersite Crimezone.nl.

Ondanks de longtransplantatie ging haar gezondheid de laatste jaren achteruit. Mede door de uitbraak van corona begin 2020 leefde Moelands de laatste jaren een teruggetrokken bestaan in het Gelderse Epe, waar zij ook overleed.

Geen opmerkingen: