11 september 2021

Een held (nieuws, 2021)

Ian Rankin in Edinburgh, 2006 (foto: Chris van Houts)

Ian Rankin voltooit thriller van William McIlvanney
 



Thrillerauteur Ian Rankin heeft het laatste boek van William McIlvanney te voltooid. McIlvanney, de godfather van tartan noir - de Schotse misdaadroman, overleed in december 2015 en liet een nog onafgerond manuscript achter. 

McIlvanneys weduwe Siobhan stuurde het manuscript naar Ian Rankin gestuurd met  het verzoek of hij het kon voltooien. Rankin, de geestelijk vader van John Rebus, zei het een 'ongelooflijke eer' te vinden dat hij voor deze klus is gevraagd. Het nieuwe boek heet The Dark Remains, verschijnt deze maand en heeft beide auteursnamen op de cover. 

Rankin presenteerde het nieuwe boek vorige maand op het Edinburgh International Book Festival. Op dat festival ontmoette Rankin in de jaren 80 William McIlvanney voor de eerste keer. Daar vertelde Rankin hem over wat de eerste Rebus-thriller zou worden. 

Volgens Rankin werkte McIlvanney aan meerdere boeken toen hij overleed. 'Maar het was The Dark Remains waar hij echt een goed begin mee had gemaakt.' Eerder had Rankin aan BBC Scotland laten weten hoe het manuscript zijns inziens zou kunnen worden voltooid, maar hij was compleet verrast toen hij werd gevraagd dit ook te doen. 'Ik nam toen heel diep adem en dacht: wil ik me echt hier op storten?  McIlvanney was mijn grote held en zijn stijl verschilt enorm met die van mij. Kan ik dit wel, dacht ik.'

McIlvanney was geboren in Kilmarnock en was een leraar op een middelbare school in Ayrshire voor hij een van Schotlands meest bewonderde schrijvers werd. Met zijn boek Docherty vestigde hij in 1975 zijn naam. Het boek Laidlaw, een misdaadroman die zich afspeelt in Glasgow, wordt beschouwd als het eerste in het tartan noir-genre.

Rankin liet weten dat hij maandenlang McIlvanneys boeken heeft gelezen en herlezen om 'te proberen zijn ritme te pakken te krijgen'. Hij heeft ook research gedaan naar hoe Glasgow was in 1972, het jaar waarin het boek zich afspeelt. Hij schreef het boek tijdens de lockdown, die Rankin omschrijft als een 'prettige ontsnapping' van de wereld van corona.

Rankin was opgetogen door de reactie van McIlvanneys weduwe Siobhan naar wie hij het manuscript stuurde. 'Ze schreef me en brief waarin ze me liet weten hoe zeer ze van het verhaal had genoten. Ze kon ook niet aangeven waar in het verhaal Rankin het manuscript heeft voortgezet. Volgens haar leek het of haar man weer bij haar in de kamer was. Ze kon zijn stem horen.'

(Bron: BBC)

Geen opmerkingen: