21 september 2021

Aandacht (nieuws, 2021)


'Het besluit wordt breed gedragen' 
 



De sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond weert voortaan Vlaamse uitgevers van deelname aan de Gouden Strop. En dat 'besluit wordt breed gedragen'. Dat blijkt uit de notulen van de jaarvergadering van de sectie Misdaadauteurs, die afgelopen zaterdag werd gehouden. Bij de vergadering waren overigens maar zestien auteurs aanwezig.

Er ontstaat wel discussie over het besluit, meldt de notulist. Maar er was brede instemming. Want 'Vlaamse uitgevers hebben nooit veel interesse getoond in prijs. Jaargangen met Vlaamse winnaar waren vaak een verloren jaar.' Zo vaak won een Belgische schrijver de Strop nu ook weer niet: van de sinds 1986 in totaal 34 toegekende Gouden Stroppen gingen er acht naar Vlaanderen. 

Of deze maatregel automatisch meer aandacht van de media en boekkopers zal genereren, valt te betwijfelen. Maar nu alleen Nederlandse uitgevers kunnen deelnemen ontslaat hen dat niet van de verplichting om zich optimaal in te zetten voor promotie van het Nederlands(talig)e spannende boek, was de algehele teneur tijdens de vergadering.

De nieuwe sponsor NBD Biblion steekt tot en met 2024 jaarlijks 50.000 euro in de Strop. Van dat bedrag is 10.000 euro gereserveerd voor de Gouden Strop Thriller Tour, een tournee in het najaar 2022 langs tien bibliotheken in Nederland. Aan ieder optreden doen vier thrillerauteurs mee: de Stropwinnaar van 2022, een oud-winnaar (dat zal vast geen Vlaming zijn) en thrillerauteurs uit de regio. Voor volgend jaar wordt voor prijzengeld 13.000 euro subsidie aangevraagd bij Stichting Lira Fonds. Verder betalen uitgevers 100 euro per ingezonden titel. Daarmee komt budget voor de Gouden Strop en Schaduwprijs op bijna 70.000 euro. 

De verschijningstijd van deelnemende boeken wordt overigens gewijzigd in januari tot en met december. Het doel is om echt het beste boek van het jaar te kiezen. Dat betekent dat de looptijd van de komende editie iets korter, omdat dit jaar nog boeken konden worden ingezonden die in maart verschenen waren.   

Jury 
Zaterdag werd ook bekend wie in de jury van de Gouden Strop gaan zitten. Dat zijn: Madelon de Swart (recensent NBD Biblion), Erik de Vries (recensent VN Thrillergids), Monique de Heer (recensent Trouw) en Jacqueline Lamper ('stoerste thrillerverkoopster' van Nederland 2020). De juryvoorzitter is ANP-directeur Martijn Bennis. Naar het schijnt is hij een verwoed thrillerlezer.

Enquête
De sectie Misdaadauteurs deelde ook enkele - ontluisterende - uitkomsten van een peiling onder de leden. Zo bleek bij twee op de drie auteurs dat ze slechts nul tot 25 procent van hun inkomsten haalden uit hun schrijfwerk. Maar één op de vijf schrijvers verdient 75 tot 100 procent van zijn/haar inkomen met schrijven. Opmerkelijk ook: terwijl alom geweeklaagd wordt over gebrek aan media-exposure voor het thrillergenre, zijn toch zeven op de tien auteurs van mening dat de thrillerprijzen met succes aandacht genereren.  

Geen opmerkingen: