12 januari 2020

Propaganda (nieuws, 2020)

Thrillerschrijvers bieden tonnen voor een persconferentie



De Amerikaanse bestsellerauteurs Stephen King en Don Winslow hebben beloofd 200.000 dollar te doneren aan een kinderziekenhuis als het Witte Huis weer eens persconferentie belegt. Ze vinden dat woordvoerster van de president haar werk moet doen en journalisten de gelegenheid moet geven om vragen te stellen. 



Persbijeenkomsten in het Witte Huis waren bijna een dagelijkse aangelegenheid. Maar volgens CNN is de laatste meer dan 300 dagen geleden georganiseerd. Dat gebeurde onder de vorige woordvoerster Sarah Huckabee Sanders. De huidige, Stephanie Grisham, piekert er niet over er een te beleggen.

In plaats van persconferenties verkiest Donald Trump informele babbeltjes met reporters. Zijn woordvoerders verschijnen op tv-zenders die de president goed gezind zijn. Stephanie Grisham zei in het programma Fox and Friends dat 'veel journalisten tijdens de persconferenties pogingen deden om beroemd te worden'.

Don Winslow, schrijver van de thriller De grens (over de 'war on drugs'), liet via Twitter te weten om in Grishams naam 100.000 dollar te schenken aan het kinderziekenhuis St Jude in Tennessee als zij één uur lang de Witte Huis-correspondenten vragen zou laten stellen. Stephen King legde daar nog eens een ton bovenop. 'Dat is twee ton voor het goede doel', twitterde hij. 'En het enige dat je hoeft te doen is jouw verdomde werk!' Volgens King, een uitgesproken criticus van Trump, geeft zijn regering niets om informatie, alleen om propraganda.

Grisham reageerde niet direct op King en Winslow. Wel zei ze tegen CNN: 'Als je zo maar twee ton te vergeven hebt, waarom geef je dat niet meteen aan die kinderen? Donaties aan goede doelen zouden zonder bijbedoelingen moeten zijn.'

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: