04 januari 2020

Het mag wat kosten (nieuws, 2020)

Geldmaker slaat munt uit debuut Agatha Christie 



De Royal Mint, de onderneming die alle munten van het Verenigd Koninkrijk produceert, komt dit jaar met een nieuwe set van klinkende muntstukken om belangrijke gebeurtenissen te herdenken. Zo komt er een 50 pence-muntstuk op de geldmarkt ter gelegenheid van het uittreden van Groot-Brittanniƫ uit de Europese Unie.

Eerder gingen nog duizenden munten de shredder in nadat was gebleken dat premier Boris Johnson zijn belofte om per 31 oktober 2019 de Brexit realiteit te laten worden niet kon waarmaken. De herdenkingsmunten komen er alsnog, nu de EU het groene licht voor de Brexit heeft gegeven.

Andere herdenkingsmunten komen op de markt tijdens de Olympische Spelen in Tokio en de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog. De laatste munt heeft een waarde van 2 Britse pond.

Een andere munt waar verzamelaars naar zullen uitkijken is het 2 Pond-stuk gewijd aan Agatha Christie. De munt verwijst naar het eerste boek van de Queen of Crime, The Mysterious Affair at Styles. Dat boek had Christie al in 1916 af, maar het duurde nog vier jaar voordat ze een uitgever had gevonden die bereid was het werk uit te geven. Op de munt zijn onder meer een pistool en een fles met giftige drank afgebeeld.

Geen opmerkingen: