07 januari 2020

Ervaren lezers (nieuws, 2020)

Booker Prize omarmt Lee Child  


Het gerucht deed afgelopen zomer al de ronde, maar nu is het hoge woord er uit: thrillerauteur Lee Child maakt deel uit van de jury van de prestigieuze Booker Prize. Zijn collega-juryleden zijn schrijvers Sameer Rahim en Lemn Sissay, classicus Emily Wilson en uitgever Margaret Busby (juryvoorzitter). 

Voor wie onder een steen heeft geleefd: Lee Child, pseudoniem voor Jim Grant, is de auteur van 24 thrillers over Jack Reacher. Hij verkocht wereldwijd meer dan honderd miljoen boeken.

De keuze voor een zo commercieel succesvolle auteur als Lee Child kan gezien worden als een lichte koerswijziging van de Booker Prize Foundation. De meeste schrijvers-juryleden waren de afgelopen jaren toch veelal actief in de literatuur of geschoold in dit genre. Lee Child was bovendien openlijk kritisch over het snobisme in de literaire wereld ten opzichte van de populaire misdaadromans.

'De literaire auteurs zien dat thrillerschrijvers veel lezers bereiken en dat relatief weinig mensen hun werk lezen en dat maakt hen nijdig', zei Child in 2011 nadat hij op het Harrogate Crime Writing Festival de prijs voor de beste thriller had gewonnen.

Gaby Wood, directeur van de Booker Prize Foundation, is niettemin vol lof over alle juryleden van dit jaar. 'Het zijn - allen op hun eigen terrein - zeer ervaren lezers', zei ze. 'Het jureren voor de Booker Prize is een collectieve krachtsinspanning waar onderzoek en begrip voor elkaar belangrijk zijn. De jury moet op zoek naar het beste in nieuwe fictie en ontvankelijk zijn voor vele variaties daarin.' Lee Child is overigens niet de eerste thrillerauteur in de Booker Prize-jury. De Schotse auteur Val McDermid ging hem twee jaar geleden voor.

Een longlist van twaalf of dertien boeken wordt vrijgegeven in juli, twee maanden later volgt de bekendmaking van de zes titels tellende shortlist. De winnaar van de cheque van 50.000 Britse pond verbonden aan de Booker Prize 2020 volgt op 27 oktober in Londen. De Booker Prize werd vorig jaar voor de eerste keer in de geschiedenis gedeeld door twee winnaars: Margaret Atwood en Bernadine Evaristo.

Bron: BBC

Geen opmerkingen: