09 januari 2020

Hard maken (nieuws, 2020)

Hoezee! Weer een nieuwe thrillerprijs! 


Het valt te betwijfelen of de Gouden Strop nog een lang leven beschoren is. Geldschieter BookSpot trok zich vorig jaar terug en auteursrechtenorganisatie Lira schiet te hulp en biedt de winnaar van de thrillerprijs slechts de helft van het geldbedrag van de laatste uitreiking. Het is zoeken naar een sponsor. Dan maar een nieuwe thrillerprijs, moet de website Hebban.nl, naar eigen zeggen de grootste boekensite in het Nederlandse taalgebied, hebben gedacht. Deze zomer wordt de Hebban Thrillerprijs 2020 uitgereikt. 


Vier jaar nadat de laatste Hebban Thriller Award werd uitgereikt komt Hebban met een nieuwe prijs voor (oorspronkelijk) Nederlandstalige misdaadromans: de Hebban Thrillerprijs 2020. De longlist wordt bekendgemaakt bij de start van de Hebban Thriller Tiendaagse in februari. Het is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs, benadrukt de site.

'Wij willen ons hard maken voor een thrillerprijs ter bevordering van de Nederlandstalige misdaadroman die ertoe doet', zo valt er te lezen. Tijdens de komende Thriller Tiendaagse wordt de longlist van tien tot vijftien bekendgemaakt.

Hebban gaat circa honderd 'ervaren' thrillerlezers werven die de boeken op de longlist lezen. Zij bepalen de shortlist (drie titels) die wordt gelezen door een professionele jury. Het winnende boek krijgt een promotiepakket ter waarde van € 2.500 op Hebban, aangevuld met een campagne uitgevoerd door de uitgever van het winnende boek.

Uitgeverijen kunnen titels nomineren voor de longlist tot 1 februari, maar ook de bezoekers van de site kunnen boeken tippen. Op de eerste dag van de bekendmaking ging het al los: 's avonds waren er zo'n tachtig reacties binnen. Er kwamen opvallend - bijna te opvallend - veel dezelfde namen langs: Eva Nagelkerke, Karin Hazendonk, Sandra J. Paul, Heleen van der Hoven en Nina Verheij werden meerdere malen genoemd. Je zou er bijna wat van gaan denken.  

Geen opmerkingen: