27 januari 2020

Geheime schuilplekken (nieuws, 2020)


Gevangen in het Geheugenwoud



Zijn Engelse uitgever noemde The Memory Wood de 'must read' van 2020 en een fantastische literaire thriller voor de liefhebbers van Stephen King en C.J. Tudor. Het is het debuut van de Britse schrijver Sam Lloyd. Of het boek inderdaad verplichte kost is, kan vanaf half maart ook in het Nederlandse taalgebied worden beoordeeld. Want dan verschijnt Het Geheugenwoud bij A.W. Bruna.


De titel verwijst naar het bos waar de twaalfjarige Elijah naast woont zolang hij zich kan herinneren. Hij heeft zijn hele leven in het bos gespeeld en kent er elke centimeter.

En dan vindt hij Elissa.

Zij is een dertienjarig schaaktalent. Ze is aangekomen in het Geheugenwoud op de belangrijkste dag van haar leven. Tijdens het nationaal schaakkampioenschap werd ze ontvoerd. Ze werd wakker in een ondergrondse cel.

Als Elijah op het meisje stuit, weigert hij de politie te waarschuwen. Elijah heeft namelijk nooit een vriend gehad, hij wil dan ook niet dat Elissa hem verlaat. Hij is bang haar vriendschap te verliezen.

Het gedrag van haar ontvoerder wordt steeds onvoorspelbaarder en algauw zijn Elijahs bezoekjes Elissa's enige lichtpuntjes. Elissa realiseert zich dat de jongen haar enige kans op overleving is.

'Waar ben ik?'vraagt ze.

'Onder de grond.'

'Dat weet ik wel. Waar?'

'Een kelder. In het Geheugenwoud.'

'Het Geheugenwoud?'

'Zo noem ik het. Ik geloof niet dat het een echte naam heeft. Tenminste, niet voor zover iemand dat nog weet.'


Sam Lloyd groeide op in Hampshire, Verenigd Koninkrijk. Hij bedacht verhalen en bouwde geheime schuilplekken in de lokale bossen. Nu woont hij in Surrey met zijn vrouw, hun drie zoontjes en een hond die graag huilt als een wolf. Hij houdt van ambachtelijk gebrouwen biertjes, sterke koffie en stilte. Zijn thrillerdebuut Het Geheugenwoud werd verkocht aan veertien landen.

Geen opmerkingen: