26 november 2019

Uitzichtloze situatie (nieuws, 2019)

Jacob Vis schrijft thriller over hoofdpijndossier IS-vrouwen Misdaadauteur Jacob Vis, die vorige maand onterecht de Gouden Vleermuis niet kreeg toegekend, is een schrijver die met enthousiasme en passie actuele onderwerpen bij de horens vat. Nu heeft hij zijn zinnen gezet op een thriller over de terugkeer van IS-vrouwen naar Nederland. Nog steeds een hoofdpijndossier voor het kabinet, ook al hoeft de regering van de rechter zich niet in te spannen om IS-vrouwen en hun kinderen op te halen uit kampen in Noord-Syrië.

De kroonprins, is de titel van het nieuwe spannende boek van Jacob Vis. Op de website van zijn uitgever Ellessy meldt de schrijver dat de hoofdpersoon een jonge historica is, Julia Wevers genaamd. Zij is verliefd op Ahmed al Rachid, een topmarinier, die naar later blijkt een vooraanstaande IS-strijder is en jarenlang als 'mol' een voorbeeldig leven leidt.

Ahmed is de beoogd opvolger is van de Grote Leider van Islamitische Staat. Daar komt voorlopig niets van, want hij zit een lange gevangenisstraf uit nadat hij 'de moeder aller aanslagen' heeft gepleegd.

Julia legt zich niet neer bij hun uitzichtloze situatie. Ze doet met hulp van de AIVD een promotieonderzoek naar Nederlandse vrouwen die hun geliefden volgden naar het Kalifaat van IS. Ze hoopt met haar onderzoek de regering te bewegen die vrouwen met hun kinderen terug te halen naar Nederland en ze te verlossen uit hun Koerdische concentratiekampen waar ze, verlaten door man en vader, jarenlang gevangen zitten.

En ze hoopt met die repatriëring clementie en vervroegde vrijlating van haar geliefde Ahmed te bewerkstelligen. Dat laatste gebeurt inderdaad, maar om een totaal andere reden dan Julia denkt. Jacob Vis: 'In dit verhaal komt een aantal personages terug uit Don Quichot, mijn voorlaatste boek.'

Geen opmerkingen: