27 november 2019

Luister en huiver (nieuws, 2019)


Winters luisterverhaal voor nachtbrakers
 



Deze zomer deed De Spanningsblog kond van het initiatief Twaalf Minuten. Een project waarin acht thrillerauteurs een spannend verhaal met een winters tintje schrijven die later dit jaar in het VPRO-programma Nooit meer slapen worden voorgelezen. 

Sindsdien werd er niets meer over dit initiatief naar buiten gebracht. De vraag drong zich dan ook op of het al dan niet was afgeblazen. Het gaat er immers soms vreemd aan toe in omroepland...

Maar navraag bij Loes den Hollander leert dat Twaalf Minuten (de tijd die nodig is om zo'n 1600 woorden uit te spreken) toch doorgang vindt. Het is wel een project voor nachtbrakers. Volgens de schrijfster worden komende maand de verhalen voorgelezen. Te beginnen in de nacht van 19 op 20 december tot en met de nacht van 30 op 31 december. Uitzendtijdstip is 01.00 uur...

Loes den Hollander is een van de acht auteurs die in september een verhaal hebben aangeleverd. De andere deelnemende schrijvers zijn: Edward Hendriks, Ilse Ruijters, Nicolet Steemers, Charles den Tex, Carla Vermaat, Jacob Vis en Jeroen Windmeijer.

Twaalf minuten behelst een samenwerking tussen het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, de VPRO en uitgeverij Ambo|Anthos. Er hadden zich veel auteurs gemeld voor het project, maar er was slechts ruimte voor acht van hen.

Voor degenen die niet zijn geselecteerd is er een schrale troost: er komt een vervolg op de serie korte verhalen. Het nieuwe project heeft inmiddels ook een naam: Luister en huiver, zo heeft GNM-bestuurslid Michael Berg eerder deze week aan de leden weten. De acht korte verhalen zullen overigens niet meer worden uitgezonden door Nooit meer slapen. 'De VPRO zoekt nog naar een ander platform', aldus Berg. Uitgeverij Ambo|Anthos zal opnieuw een luisterboek maken van de nieuwe acht verhalen en betaalt ook de honoraria van 250 euro per verhaal.

Omdat er geen radio-uitzending meer is, is de stringente lengte van 1600 woorden losgelaten. De nieuwe verhalen zijn tussen de 1600 en 2500 woorden. Het thema is vrij – als het maar spannend is en voorgelezen kan worden door één stem. De volgende acht auteurs zijn uitverkoren: René Appel, Patricia Snel, Isa MaronRené van de MeerakkerRob BakkerMelissa SkayeMarcella Kleine en Chris Rippen.

Of er een deel 3 komt van deze korteverhalenreeks, is onbekend.

Geen opmerkingen: