02 november 2019

Rode kaart (nieuws, 2019)

Stan Lauryssens legt pen neer na beschuldiging van plagiaat De Vlaamse auteur Stan Lauryssens heeft aangekondigd dat hij stopt met schrijven. Aanleiding is de beschuldiging van plagiaat die hij aan zijn broek heeft hangen. Literatuurhistoricus Manu van der Aa stelt dat Lauryssens in zijn boek Mijn herinneringen aan Jef Geeraerts leentjebuur heeft gespeeld uit andere boeken zonder bronvermelding. Lauryssens gaf zijn fout toe en meldde meteen de pen neer te leggen. 

Stan Lauryssens publiceerde in 2002 zijn eerste thriller Zwarte sneeuw en werd daarmee direct bekroond met de Hercule Poirotprijs. Daarna volgde een tiental spannende romans.

In zijn nieuwste boek beschrijft hij zijn relatie met zijn beroemde, in 2015 overleden collega-auteur Jef Geeraerts. Volgens literatuurhistoricus Van der Aa heeft Lauryssens vooral zwaar geleund op passages uit Geeraerts' eigen autobiografische romans. 'Heel wat, zo niet de meeste van de ‘herinneringen’ die Lauryssens over Jef Geeraerts opdist, zijn aantoonbaar herinneringen van anderen', stelt Van der Aa.

Aan de website Doorbraak laat Lauryssens het volgende weten: 'Manu Van der Aa heeft gelijk. De boeken die hij vernoemt, ik heb ze gelezen. De auteurs naar wie hij verwijst, ik nam hun geschriften tot mij. Mijn boek over Jef Geeraerts is non-fictie en bij non-fictie hoort een bronnenregister. Zulk register ontbreekt, wat een professionele fout is waarvoor ik een rode kaart verdien.' Vervolgens kondigde Lauryssens aan: 'Genoeg gepraat, genoeg geschreven, ik leg mijn pen neer en zwijg.'

Bron: Het Laatste Nieuws

Geen opmerkingen: