09 juli 2016

Lidwoord (nieuws, 2016)

DE FOUT DIE DOOR NIEMAND WERD OPGEMERKT

Er heeft een tijd lang een nogal slordige fout op de cover van de misdaadroman Moord op de tramhalte van Joop van Riessen gestaan voordat iemand de misstap opmerkte. Op de NRC-redactie was het deze week het gesprek van de dag, weinig redacteuren zagen meteen de uitglijder op het omslag. Was er iets mis met de foto? Staat wellicht de tram op het verkeerde spoor?


Marie-Anne van Wijnen van uitgeverij De Kring laat in NRC Handelsblad weten dat de fout werd ontdekt toen het boek werd opgemaakt. ‘Blijkbaar is er iets misgegaan in de correctie. Daardoor kwam het boek verkeerd in de catalogus te staan die naar 1.500 boekhandelaren en journalisten is gegaan.’ Toen het boek een half jaar later naar de drukker ging, werd dan ook dezelfde cover gebruikt.

De uitgever heeft niet meer gezien dat er met de cover iets mis was. Ook de vormgever, de drukker en zelfs de auteur niet. ‘Pas tijdens een signeersessie werd Joop van Riessen door een boekhandelaar op de fout gewezen.’

De uitgeverij heeft de fout in de tweede druk hersteld. De foute uitgave is niet teruggehaald uit de winkels. ‘We beschouwen het maar als een mooie gimmick, een collectors item’, aldus Van Wijnen.

Voor wie de fout nog steeds niet ziet: er staat twee keer ‘de’ in de titel.

Bron: Hebban.nl

1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Ik had het eerlijk gezegd ook niet gezien