30 juli 2016

Drievoudige moord (nieuws, 2016)

PSYCHOLOGISCHE THRILLER OP LONGLIST BOOKER PRIZE

J.M. Coetzee kan de eerste auteur in de geschiedenis van de Booker Prize worden die voor de derde keer deze literaire onderscheiding krijgt. De Zuid-Afrikaanse schrijver staat met The Schooldays of Jesus (De schooldagen van Jezus) op de longlist van de Man Booker Prize 2016
.

Zes vrouwen en zeven mannen zijn genomineerd. Zes auteurs komen uit het Verenigd Koninkrijk, vijf uit de VS. Er zitten vier debutanten tussen. Naast Coetzee zijn ook gevestigde namen als Deborah Levy, A.L. Kennedy en Elizabeth Strout genomineerd.

Opvallend is de vermelding van His Bloody Project van Graeme Macrae Burnet. Het gebeurt niet vaak dat een psychologische thriller doordringt tot de longlist. In zijn boek schrijft de Schot over een drievoudige moord in 1869, gepleegd in het Schotse kustdorpje Culduie. De 17-jarige Roderick Macrae wordt gearresteerd. Het lijdt geen twijfel dat Macrae de daad heeft gepleegd, maar nu is het aan ervaren juristen en psychiaters uit te vogelen wat hem hiertoe heeft gebracht. De hamvraag is: is hij geestelijk gestoord?

Bron: Hebban.nl

Geen opmerkingen: