28 juni 2016

Verhalenverteller (nieuws, 2016)

DEON MEYER SCHRIJFT SPANNEND GESCHENKBOEK

Na één Zweedse, één Italiaanse, vijf Britse, negen Amerikaanse en elf Nederlandse auteurs is de nieuwe schrijver van het geschenkboekje voor de Spannende Boeken Weken afkomstig van het Afrikaanse continent. De CPNB heeft de veelgeprezen Zuid-Afrikaanse thrillerauteur Deon Meyer bereid gevonden het schrijven van de cadeaunovelle voor zijn rekening te nemen.


Deon Meyer, die door The Times ‘Een van de scherpzinnigste thrillerschrijvers ter wereld’ wordt genoemd, is voor de thrillerliefhebber geen onbekende. Hij is internationaal gelauwerd en zijn boeken zijn in 25 talen vertaald. Meyer neemt het stokje over van Simon de Waal die voor afgelopen Weken het geschenkboek Vector schreef, dat in een oplage van 400.000 exemplaren uit kwam.

‘Het is een grote eer om in 2017 de auteur van de Spannende Boeken Weken te mogen zijn', laat Meyer weten. Ik waardeer waar de CPNB voor staat en voel me bevoorrecht om het genre waarin ik schrijf te kunnen promoten. Het doet mij ontzettend veel plezier (en beangstigt mij ook enigszins) om met het schrijven van het geschenkboek in de voetstappen te treden van auteurs die ik al jarenlang zo bewonder'.

Deon Meyer (Paarl, 1958) woont en werkt in de buurt van Kaapstad. Na een loopbaan als onder andere verslaggever, persvoorlichter, tekstschrijver en creative director, richtte hij zich volledig op het schrijven. In 2012 werd Meyers tweede thriller in de serie over inspecteur Bennie Griessel, 13 uur, door de Vrij Nederland Detective & Thrillergids uitgeroepen tot Thriller van het Jaar, zijn definitieve doorbraak in Nederland en Vlaanderen.

Inmiddels zijn er tien misdaadthrillers en enkele korte verhalen van hem verschenen bij A.W. Bruna Uitgevers. Meyer verenigt de maatschappijkritische thema’s en zeer menselijke personages die typerend zijn voor de Scandinavische misdaadliteratuur met de snelle, plotgedreven actie uit de Amerikaanse thrillertraditie. Dit alles tegen de achtergrond van het huidige Zuid-Afrika, met zijn grote verscheidenheid aan bevolkingsgroepen, culturen en talen.

Meyer is een begenadigd verhalenverteller. Als je die vaardigheid eenmaal beheerst, kom je ver in Zuid-Afrika, met name in de Karoo, de vrijwel geheel boomloze halfwoestijn in de provincie Noord-Kaap. Verhalen vertellen is een sociaal betaalmiddel daar, laat hij een van zijn personages zeggen in de thriller Spoor. ‘Als je elkaar in de Karoo spreekt en je weet de ander te boeien met een verhaal, dan verdwijnen barricades als vanzelf', aldus Meyer in een interview uit 2014. 'Je leert elkaar kennen, je bouwt een vriendschap op.’

De komende Spannende Boeken Weken lopen van vrijdag 9 t/m zondag 25 juni 2017. In die periode geeft de boekhandel het geschenkboek van Meyer cadeau aan haar klanten bij besteding van minimaal € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. De Spannende Boeken Weken 2017 zetten de thriller als vakantieboek centraal. De vakantie is voor 40% van de Nederlanders het moment om méér boeken te lezen dan normaal. Gemiddeld nemen we zo’n zes boeken mee op reis. Spanning is het meestgelezen genre en in aanloop naar de zomervakantie zorgen spannende boeken voor 37% van de totale omzet uit verkopen van fictie, blijkt uit gegevens van het KVB.

Geen opmerkingen: