EINDELIJK DE STROP VOOR ESTHER VERHOEF
Complotdenkers zullen vast denken dat het geen toeval is: twee boeken waarvan de titel met Lieve' begint, hebben de belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen gewonnen. Bestsellerauteur Esther Verhoef mocht eindelijk de felbegeerde Gouden Strop omhoog houden, gewonnen met haar 'Lieve mama'. Debutant Max van Olden kaapte met 'Lieve edelachtbare' de Schaduwprijs weg.
Ze won al een Diamanten Kogel, de NS Publieksprijs en een Hebban/Crimezone Award, maar de Gouden Strop ontbrak al die jaren op de schoorsteenmantel. Vier keer eerder (2004, 2005, 2007 en 2014) was Esther Verhoef doorgedrongen tot het kleine groepje kanshebbers op de prestigieuze thrillerprijs, de vijfde maal was het pas scheepsrecht voor de Brabantse schrijfster. Uit handen van juryvoorzitter Antoinette Hertsenberg ontving Verhoef een cheque ter waarde van tienduizend euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel voor haar twaalfde thriller Lieve mama.
In het winnende boek verhaalt Verhoef over de verpleegkundige Helen. Zij is getrouwd met Werner, een succesvol horecaondernemer en samen hebben ze drie kinderen van dertien, vijftien en zeventien. Kortom, een gelukkig gezin. En dan is er de achttienjarige Ralf. Die woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Hij laat zich meesleuren in een crimineel plan: een overval op de woning van Helen en Werner. Een nachtmerrie begint.
Het boek kwam in maart 2015 op de markt. Niet bij Verhoefs vertrouwde thrilleruitgeverij Ambo|Anthos overigens, maar bij Prometheus. 'Onze samenwerking is plezierig en goed, maar na zo'n lange tijd ook wel wat veilig', liet ze vorig jaar weten. 'De wisselwerking tussen schrijver en uitgeverij is heel intens en bepalend voor mijn visie op mijn werk en op het vak. Ik merkte dat ik het na zo'n lange, intensieve periode nodig had om eens een andere chemie te ervaren.'
Esther Verhoef (1968) is na de Vlaamse Johanna Spaey (winnares in 2005) en Marion Pauw (2009) pas de derde thrillerschrijfster die de Strop in de armen mocht sluiten. Zij moest in de race om de prijs afrekenen met drie andere genomineerden: oud-Gouden Stropwinnaar Michael Berg (Het meisje op de weg), Bart-Jan Kazemier (Drone) en de enige Vlaamse kanshebber Hilde Vandermeeren (Stille grond).
Schaduwprijs
De Schaduwprijs beleefde haar 20ste editie en de prijs bestaat uit een geldbedrag van € 1.000,- en een kunstwerk van Daan Jippes. Advocaat Max van Olden (1973), gespecialiseerd in auteurs- en portretrecht, kreeg die uit handen van Jo Claes, de winnaar van de Gouden Strop van 2015. De overige genomineerden waren Stem! van Marlen Beek-Visser, een van de drijvende krachten achter het collectief Moordwijven, en De kamers van Lucas de Waard.
Het winnende Lieve edelachtbare is een thriller over machtsmisbruik en chantage binnen het Nederlandse rechtssysteem, zegt uitgever Ambo|Anthos. De heldin van het verhaal is Luna. Zij staat aan het begin van een veelbelovende carrière als strafpleiter bij een gerenommeerd advocatenkantoor. Haar vriend Tobias zit werkloos thuis, wat uiteraard de nodige spanningen met zich meebrengt. als Luna na een ruzie een nacht met iemand anders doorbrengt, zijn de rapen gaar.
De prijzen werden vanavond uitgereikt in Lab 111 in Amsterdam, waar ook Simon de Waal als auteur van het geschenkboekje Vector werd gepresenteerd. Het boekje wordt tijdens de Spannende Boeken Weken (die lopen tot en met 19 juni) cadeau gedaan bij aankoop van 12,50 euro of meer aan spannende boeken. Vector verschijnt in een oplage van 400.000 exemplaren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten